Rast azijskih indeksa i dolara

Dodajte komentar
Na azijskim berzama cijene dionica u četvrtak su porasle, dok je dolar ojačao nakon što su članice OPEC-a postigle dogovor o smanjenju proizvodnje nafte.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,3 i 0,9 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,4 posto.
Juče su cijene nafte skočile više od 9 posto, zahvaljujući dogovoru članica OPEC-a na sastanku u Beču o smanjenju proizvodnje, što bi trebalo da ublaži neravnotežu na tržištima između prevelike ponude i nedovoljne potražnje te tako poduprijeti cijene ′crnog zlata′.

To je prvi takav dogovor OPEC-a od 2008. godine, a i Rusija će se, po prvi put nakon 15 godina, pridružiti zemljama koje kane smanjiti proizvodnju.

Nakon jučerašnjeg snažnog skoka, jutros se cijena barela na londonskom tržištu stabilno kreće oko 52 dolara. Juče je u jednom trenutku dostigla 52,37 dolara, najviši nivo u šest nedjelja.

Skok cijena nafte potaknuo je, pak, rast prinosa na američke obveznice jer bi to, zajedno s najavama novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o povećanju fiskalne potrošnje, trebalo da podstakne inflaciju.

A kako bi zbog toga američka centralna banka idućih godina mogla ubrzati tempo povećanja ključnih kamatnih stopa, na valutnim je tržištima dolar ponovno u zamahu.

Jutros je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dostigao 101,52 boda, krenuvši ponovno prema najvišim nivoima u gotovo 14 godina, koje je dostigao prošle nedjelje.

Pritom se njegov kurs prema japanskoj valuti kreće oko 113,95 jena, nedaleko najviše nivoe u devet i po mjeseci od 114,83 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 112,60 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0615 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0665 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *