John i Patrick Collison

Najmlađi milijarder koji je sam stekao bogatstvo

John Collison je imao samo 16 godina kada je zajedno s bratom osnovao prvo startap preduzeće i postao milioner. Danas se nalazi na čelu “Forbsove” liste milijardera.

Ima samo 26 godina, vlasnik je preduzeća i milijarder – najmlađi na svijetu koji je sam stekao bogatstvo. Zajedno sa 28-godišnjim bratom Patrikom, John Collison vodi startap kompaniju “Stripe”, američki servis za plaćanje putem interneta. Nakon finansijske injekcije od oko 150 miliona dolara, njihova kompanija trenutno vredi 9,2 milijarde dolara. Najnovija sredstva obezbijedio je KapitalG, filijala Guglove matične kompanije Alfabet, pa je sada vrijednost kompanije “Stripe” gotovo dvostruko veća nego prošle godine.

Karijera ovog mladog momka liči na uspon osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga, koji je imao 25 godina kada je 2009. postao najmlađi “selfmejd” milijarder na svetu. Poput Džona, i Zakerberg je prekinuo studije na Harvardu.

Braća iz Irske osnovala su “Strajp” 2010. godine. Na sličan način kao i “Pejpal”, “Strajp” pruža mogućnost sitnim trgovcima da primaju kreditne i debitne kartice. “Strajp” je kasnije pokrenuo platformu Atlas, alatku koja međunarodnim osnivačima omogućava širenje u SAD.

Danas ima 547 zaposlenih

Među akcionarima su Ameriken ekspres i Viza. “Strajp” je postao konkurencija Ibej servisu “Pejpal”.

Prema procjenama “Forbsa”, braća imaju po 12 odsto udjela u kompaniji, čije se sjedište nalazi u San Francisku. Prema tome, John Collison, predsjednik kompanije, težak je 1,1 milijardu dolara. Time je prestigao dva mjeseca starijeg osnivača “Snepčeta” Evana Špigla, koga često nazivaju “novim Zakerbergom”. Džonov brat Patrik, glavni izvršni direktor “Strajpa”, i suosnivač “Snepčeta” Bobi Marfi obojica imaju 28 godina. Njih petorica su jedini milijarderi na svijetu koji su mlađi od 30 godina, a stekli su bogatstvo samo sopstvenim radom.

Braća Collison su u početku sve poslove obavljali sami (programiranje, opsluživanje klijenata i reklama), a danas imaju 547 zaposlenih u devet biroa širom svijeta.

Check Also

Regulativa i bolja IT infrastruktura preduslov za razvoj fintech ekosistema

Izrada regulative, savjetovanje i unaprjeđenje vlastite informaciono-tehnološke infrastrukture izuzetno je važno za praćenje savremenih tokova …

Leave a Reply

Your email address will not be published.