Šanse da Italija napusti euro veće nego ikada

Dodajte komentar

Zabrinutost investitora zbog sudbine italijanske vlade nakon referenduma u nedjelju ogleda se se i u mogućnosti da zemlja napusti eurozonu.

Naime, prema istraživanju među investitorima frankfurtskog Sentiksa koje prenosi Rojters, šanse da Italija napusti euro u sljedećih godinu dana porasle su na 19,3 odsto.

To je najviši procenat u posljednje četiri godine. U anketi je učestvovalo više od 1.000 institucionalnih i privatnih investitora.

Tome treba dodati da je prošlomjesečna anketa pokazala kako je Italija po prvi put pretekla Grčku kao država za koju postoje najveće šanse da se vratiti prethodnoj valuti.

Međutim, treba naglasiti kako tek malo manje od četvrtine investitora očekuje da će bilo koja država napustiti eurozonu.

Poređenja radi, na vrhuncu evropske dužničke krize prije četiri godine 70 odsto investitora smatralo je da je eurozona na putu raspada.

Međutim, činjenica je da su investitori počeli da razmišljaju o nečemu do nedavno nezamislivom, poput povratka Italije liri.

Ali, italijanski analitičari smatraju da se radi o neutemeljenom strahu. Naime, mogućnost italijanskog izlaska temelji se na ideji da će birači u nedjelju odbiti vladin predlog o ustavnim reformama.

Premijer Mateo Renci obećao je da će dati ostavku ako referendum propadne. U tom slučaju na prevremenim izborima verovatno je jačanje antieuropskog Pokreta pet zvijezda.

Međutim, ideja da Italija napusti euro prilično je pretjerana, ističe za Blumberg Antonio Vilafranca, analitičar na Italijanskom institutu za međunarodne političke studije. Čak i ako budu raspisani prijevremeni izbori, veliko je pitanje može li Pokret pet zvezda oformiti parlamentarnu većinu, ističe Vilafranca.

Ako Pet zvezda raspiše referendum o članstvu u eurozoni, tu su ustavne zabrane. Italijanski Ustav zabranjuje poništenje međunarodnih sporazuma putem referenduma, pa bi trebalo izmijeniti Ustav.

Izglasavanje promjene Ustava pak traži dvotrećinsku većinu u oba doma parlamenta. Osim toga, samo 15 odsto Italijana podržava napuštanje eura.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *