Dan odluke: Kako će Uber raditi u Evropi

Dodajte komentar

Otkako se Uber krajem 2011. pojavio u Evropi, prikupio je prilično glasnu opoziciju. Vozači su napadani, dva menadžera su završila u na sudu…

Taksisti su optuživali Uber da krši pravila i podriva rivale. Sukob bi trebalo danas da dobije epilog, jer Evropski sud pravde donosi odluku da li će i kako Uber raditi na teritoriji EU.

Pred 15 sudija održava se saslušanje o Uberu, a očekuje se da će nekoliko evropskih vlada podržati američku kompaniju koja svoje poslovanje opisuje kao digitalnu uslugu.

Uberu bi, presudi li sud da je ta kompanija digitalna platforma a ne prevoznička kompanija, bilo u regulatornom smislu znatno olakšano poslovanje na evropskom tržištu.

Među vladama koje su sklone takvom rješenju su Holandija i Estonija.

Francuska, Španija i Irska će, piše EurActiv, iznijeti argumente da taj startap mora da ispuni uslove predviđene za prevozničke usluge.

S druge strane, Uber tvrdi da on pruža digitalnu platformu za samozaposlene vozače i stoga treba u svom poslovanju primjenjivati direktive za e-trgovinu i informatičke usluge. Kad bi sud to potvrdio, Uberu bi praktično bilo omogućenoo da bez poteškoća funkcioniše širom EU bez nacionalnih prepreka ili lokalnih restrikcija. Presuda se očekuje u drugoj polovini iduće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *