Građani za struju duguju skoro 130 miliona eura

Dodajte komentar

Dug crnogorskih građana za utrošenu električnu energiju, prema posljednjim podacima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), iznosi 129.725.516 eura. Kako je saopšteno Dnevnim novinama iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG, najviše duguju domaćinstva iz Bijelog Polja, dok su najredovnije platiše potrošači iz Tivta.

Želimo da naglasimo da je protekle godine došlo do smanjenja ukupnog iznosa duga, odnosno povećanja stope naplate. Prvi put u istoriji EPCG prošlog mjeseca broj redovnih platiša, koji ostvaruju popuste od pet ili deset odsto dostigao je preko 50 odsto ukupnog broj a domaćinstava u Crnoj Gori“, kazali su u EPCG.

Tužili 8.768 potrošača

Kako bi naplatila dugovanja, EPCG je od 1. januara do 31. oktobra ove godine podnijela tužbe protiv 8.768 potrošača.

U cilju zaštite potraživanja od zastare, EPCG redovno utužuje sve potrošače koji duguju, bez obzira na iznos duga“, ističu u Elektroprivedi.

Pored tužbi, EPCG redovno i isključuje sa mreže neplatiše.

Shodno Opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom, EPCG ima pravo da i za jedan neplaćeni račun sprovede postupak obustave snabdijevanja električnom energijom. Nakon prijema računa, kupac je u obavezi da u roku od osam dana plati račun. Ukoliko to ne uradi, EPCG šalje opomenu. Ukoliko ni osam dana nakon prijema opomene potrošač ne izmiri dug, EPCG ga može isključiti sa mreže“, objasnili su u energetskoj kompaniji.

Izmiruju dug u ratama

Ipak, u EPCG tvrde da koriste sve raspoložive alate i mehanizme da naplate dug od potrošača prije nego, shodno Opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom, pokrenu prinudnu mjeru naplate.

Prinudne mjere naplate podrazumijevaju pokretanje predloga za izvršenje putem javnih izvršitelja kao i mjeru obustave snabdijevanja električnom energijom. Međutim, prije nego pristupi ovoj krajnjoj mjeri, EPCG koristi sve raspoložive metode i alate da do isključenja ne dođe. Tako je konstantno na snazi ponuda za otplatu duga u ratama, a već četvri put u prethodnih nekoliko godia EPCG je pokretala akciju “Podijelimo teret”. Trenutno je aktivno oko 20.000 protokola“, rekli su EPCG.

Takođe, kako tvrde u toj kompaniji, svi korisnici iz kategorije domaćinstva, koji uredno izmiruju račune za utrošenu električnu energiju ostvaruju povoljnosti u vidu popusta od pet i deset odsto na visinu računa.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *