Europol zatvorio 4.500 sajtova zbog trgovine lažnom robom

Dodajte komentar

Policija i agencije za sprovođenje zakona širom Evrope zatvorile su više od 4.500 vebsajtova zbog trgovine falsifikovanom robom, a najčešće putem društvenih mreža.

U akciji su učestvovale policije 27 zemalja. Europol nije precizirao koliko je operacija trajala, ali je saopštio da falsifikatori preko interneta prodaju sve – od luksuzne robe, sportske opreme, rezervnih dijelova i elektronike do lijekova, kozmetičkih proizvoda i druge lažne robe. Falsifikatori znaju potencijal koji interneta ima u trgovini, i sve ga češće koriste, kao glavni kanal za plasiranje robe.

Direktor Europola Rob Vejnrajt zaključio je da je u ovogodišnjoj operaciji zatvoren znatno veći broj vebsajtova nego prošle godine. U skopu iste akcije, holandska policija je protekle dvije nedjelje, u Holandiji uhapsila 12 osoba.

Većina racija u Holandiji pokrenuta je zbog prodaje falsifikovane robe na Fejsbuku i Instagramu, a tom prilikom je zaplijenjeno više od 3.500 odevnih i luksuznih predmeta s lažnim proizvodnim markama uključujući cipele, tašne i parfeme koji su prodavani kao “Nike”, “Adidas” i “Kenzo”, s tržišnom vrijednošću od više hiljada eura.

Europol je objavio vodič koji korisnike interneta uči kako da prepoznaju lažne vebsajtove i prevare na društvenim mrežama, upozorivši kupce da budu oprezni. Takođe upozorava da, koristeći nezakonite vebsajtove, kupci izlažu svoj kompjuter ili mobilni telefon sajber napadima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *