Država prodaje akcije Luke Bar za četvrtinu cijene

Dodajte komentar
Luka Bar

Lučki radnici Sindikata dizaličara Luke Kopar iz Slovenije uputili su juče kolegama iz Luke Bar pismo podrške, uz uvjeravanje da ujedinjeni radnici mogu da spriječe štetne prodaje. Primjer za to je, kako su naveli, djelovanje lučkog sindikata tog grada koji je u dva navrata uspio da osujeti namjeru države da proda preduzeće.

Država Crna Gora planira da proda 30 odsto akcija Luke Bar. Radnici okupljeni u sindikalnoj organizaciji nijesu protiv privatizacije, ali se protive prodaji akcija po cijeni koja, kako navode, iznosi svega četvrtinu nominalne vrijednosti.

Razlika u cijeni je isuviše velika pa se, po svemu sudeći, radi o namjernom prouzrokovanju štete državi, građanima i radnicima Luke Bar. Malo bolja kuća može da bude vrednija od tog iznosa, navodi se u pismu dostavljenom medijima iz Sindikata dizaličara Luke Kopar.

Nužno je potrebno, kako su istakli, da mediji, ekonomski stručnjaci i sindikalci Luke upozore građane i zaposlene da se u pozadini vjerovatno skrivaju tajni dogovori predstavnika države sa kupcima, kroz koje će se isplaćivati velike nelegalne provizije.

Isti je to model po kojem djeluje tranzicijska prodaja državnog bogatstva (odnosno bogatstva državljana) i u Sloveniji, kao i u svim državama bivše Jugoslavije, navodi se u pismu i ističe da je u Sloveniji “Luka Kopar takođe na udaru interesa političkih malverzanata, koji u sprezi sa lobistima raznih bjelosvjetskih mešetara i grabljivih korporacija, kreiraju okolnosti za prodaje koje nemaju ekonomskih osnova i argumenata“.

Radnici udruženi u sindikat mogu da spriječe štetne prodaje radnici Luke Kopar udruženi u Sindikat dizaličara su već dva puta uspjeli da spriječe prodaju naše luke koja je jedna od najboljih u Evropi. Pri tome smo imali jaku podršku mnogih sindikata lučkih radnika, između ostalog i Sindikata Luke Bar, koje sada podržavamo. Ako bude potrebno, spremni smo da izvedemo niz mjera koje će im pomoći da dokažu da su u pravu i da se izbore za poštene postupke od kojih će radnici i građani imati korist, navode sindikalci iz Slovenije.

Slovenački i crnogorski lučki radnici su udruženi i u globalnu organizaciju lučkih radnika Inernational Docker’s Council (IDC). IDC je obaviješten o situaciji u Luci Bar, a lučki radnici Crne Gore i u okviru tog međunarodnog saveza imaju podršku.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *