Admira Šabotić: Best of South-East stipendija je prilika koju ne treba propustiti!

1 komentar

Zahvaljujući programu Best of South-East dobila sam mogućnost da jednu godinu svog života provedem u magičnom  austrijskom gradu, Gracu. Skoro je tri mjeseca kako sam tu, a kao da sam juče došla.

Pohađanje nastave na Univerzitetu „Karl Franzens“, učenje njemačkog na Trefpunkt Sprachen institutu, a pored toga svakodnevno usavršavanje engleskog, pa šta više za poželjeti?

Pošto sam se ja prijavila za internship program, svoju praksu ću obaviti u julu i avgustu

Ne samo što ću zahvaljujući ovoj stipendiji prvi putsvoje stečeno znanje iskoristiti u praksi za vrijeme svog boravka u Steiermärkische Sparkasse banci, već  ću usavršiti sebe i na drugim poljima, kojih u trenutku prijave za program nijesam bila ni svjesna. Pošto sam se ja prijavila za internship program, svoju praksu ću obaviti u julu i avgustu, a do tada ću raditi na usavršavanju jezika, kao i polaganju ispita, kako bih uspjela da završim sve obaveze i nadam se diplomiram po povratku u Crnu Goru.

UniGraz: Tradicija duga četiri vijeka

Univerzitet u Gracu, osnovan 1585. godine, drugi je najstariji univerzitet u Austriji i jedan od najvećih u zemlji. Brojni istaknuti naučnici, među kojima je i šest Nobelovaca, predavali su i istraživali ovdje.

Sa oko 32.000 studenata i 4.100 zaposlenih, Univerzitet u Gracu daje veliki doprinos razigranosti života u prijestonici Štirije. Njegov geografski položaj u Evropi podstiče intenzivnu naučnu, ekonomsku i kulturnu razmjenu sa jugoistočnom Evropom, na dobrobit samog grada, ali i njegovih obrazovnih ustanova.

Ono što bih posebno naglasila jesu prijateljstva koja sam stekla u toku svog dosadašnjeg boravka. Posebno sam privržena kandidatima koji su ove godine takođe na istom programu i sa kojima svakodnevno provodim vrijeme, to je nešto što ovaj program čini još kvalitetnijim.

Takođe, studentski grad kao što je Grac ima široki izbor za mlade, pa i nakon svih obaveza savršen je za izaći i zabaviti se. Svakim danim postajem sve svjesnija kolike mi šanse pruža ova stipendija i trudim se da iskoristim svaki dio nje na najbolji mogući način.

best-of-south-east

Mladima iz Crne Gore upravo ovakvi programi treba da budu pokretači, da, iako situacija nije najsjajnija, uvijek postoji način – samo je potrebna volja. Preporučila bih svima koji se uklapaju u zahtjeve konkursa da svoje prijave pošalju što prije, jer ovo je prilika koju niko ne bi trebao da propusti.

Konkurs za stipendiju je otvoren

Poziv za studente prava i ekonomije da se pijave za stipendiju Best of South-East za studijsku 2017/18. godinu je otvoren! Prijave se šalju do 12. decembra.

Više o progamu i uslovima pročitajte na sajtu Erste banke.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • A sto se cini od ove cure, svako malo iskace na portale kao da je jedina osoba koja je dobila stipendiju za studije vani u nekom programu. Ni da je izdejstovala mir u Siriji..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *