Vijesti sa tržišta valuta: Dolar pao, euro ojačao

Dodajte komentar

Vrijednost dolara prema košarici valuta u ponedjeljak je na međunarodnim deviznim tržištima skliznula s najviših nivoa od 2003. godine, dok je euro ojačao zahvaljujući pobjedi Francoisa Fillona na predizborima na desnici u Francuskoj.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je 0,7 posto, na 100,82 boda. Time slabi drugi trgovinski dan zaredom, nakon što je u četvrtak dostigao najveći nivo u posljednjih gotovo 14 godina od 102,05 bodova, prateći u stopu pad prinosa na američke 10-godišnje državne obveznice.

Euro je pritom u jednom trenutku poskočio 1,1 posto, na 1,0686 dolara, što je njegova najviša cijena u posljednjih 11 dana. Osim što je njegovom jačanju pripomoglo slabljenje dolara, dodatnu je podršku crpio iz vijesti o premoćnoj pobjedi Fillona, bivšeg premijera francuske vlade, u drugom krugu predizbora za kandidata desnice za predsjedničke izbore u Francuskoj iduće godine.

Fillon, izgledni budući francuski predsjednik, u predsjedničkoj će se trci najvjerovatnije sučeliti s čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen. Istraživanja javnog mnijenja daju Fillonu veliku prednost pred Le Pen, no analitičari su ipak na oprezu s obzirom na raskorak između anketa i konačnog ishoda u slučaju nedavnog britanskog referenduma o članstvu u EU i Trumpove pobjede na američkim predsjedničkim izborima.

Američka je valuta oslabila i 1,2 posto prema japanskoj, skliznuvši na 111,865 jena, nakon što poskočila više od osam posto nakon izborne pobjede Donalda Trumpa, na najviše nivoe u zadnjih osam mjeseci prema jenu, tradicionalnoj valuti-utočištu.

Nakon Trumpove pobjede dolar je ojačao više od četiri posto prema košarici valuta jer su ulagači fokus usmjerili na veće fiskalne podsticaje, u skladu s obećanjima iz izborne kampanje, kao i na jačanje inflacije i rast kamatnih stopa u SAD-u.

Većina analitičara mišljenja je ipak da trenutno slabljenje dolara ne bi trebalo protumačiti kao svojevrsno preispitivanje izgleda za američku privredu, već kao određenu korekciju. Dolar je i dalje na putu najvećeg dvomjesečnog dobitka od početka 2015. godine.

“Ovo je vjerovatno mješavina blagog stišavanja nakon izrazitijih valutnih kretanja u protekloj nedjelji, a takođe smo svjedoci klizanja kamatnih stopa na globalnom nivou, i to je oslabilo dolar, baš nakon što je on ojačao od jačanja prinosa danima prije toga, tumači ukratko UBS-ov analitičar Daniel Trum.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *