ERSTE blog: Freelancing – kako da držite svoje finansije pod kontrolom

Dodajte komentar

Radite posao koji volite, u uslovima i na način koji vama odgovara, putujete i istovremeno završavate poslovne obaveze kao da ste u kancelariji, radni dan traje onoliko koliko vi odredite, a poslovni sastanci u kućnim papučama polako postaju vaša svakodnevica. Uz to su i mogućnosti učenja ogromne, jer ste angažovani na velikom broju različitih projekata, uspostavljate brojne kontakte i unapređujete svoje pregovaračke vještine.

Freelancer – Samozaposlena osoba, koja nema ugovor o radu samo s jednim poslodavcem, već je angažovana po ugovoru za obavljanje određenog posla ili rad na projektu. Freelanceri obično rade istovremeno za više klijenata. Na našem tržištu česti su freelanceri u profesijama: novinar, fotograf, konsultant, programer.

Gotovo svaki karijerni put ima dijelove prekrivene ružninim laticama, ali i trnjem, ili jednostavno rečeno – sastoji se od uspona i padova. Kako biste trenutne padove uspješno prevazišli i istrajali u namjeri da ne radite za platu, već da budete “sam svoj gazda”, potrebno je dosta planiranja, discipline i strpljenja. Tu smo da vam pomognemo, barem u dijelu upravljanja finansijama.

Kontrolišite prihode i rashode

Jedan od najvećih izazova freelancinga jeste da naučite da živite sa nestalnim prihodima. Puno vremena morate posvetiti planiranju i kontroli troškova, koji su velikim dijelom fiksni u toku mjeseca, za razliku od prihoda koji variraju. Uz redovne režije, račune, rate, dodatno treba da planirate i kako ćete finansirati neophodne investicije u vaš biznis – bilo da je to kupovina ili nadogradnja računara ili fotoaparata, koji vam vrlo često može biti i osnovno sredstvo za rad.

Za početak, korisno je da u Excel-u napravite tabelu svih mjesečnih prihoda i rashoda, kako biste imali bolji uvid i lakše ih kontolisali. Pokušajte da izračunate minimum koji morate da zaradite kako biste za jedan mjesec podmirili minimalne troškove koje imate. Možete pratiti svoja mjesečna primanja i analizirati svoje poslovanje, da li vaši prihodi pokazuju tendenciju rasta i, naravno, potruditi se da mjesečne fluktuacije svedete na minimum. Na kraju ovog teksta možete preuzeti i jednostavan Excel šablon za praćenje troškova od nas.

 

Posmatrajte ovo kao pripremu za ozbiljnije računovodstvene aktivnosti ukoliko planirate da vaše freelancing aktivnosti prerastu u ozbiljnu kompaniju – nikad se ne zna. Ukoliko nijeste ljubitelj Excel-a ili očekujete da nećete moći da redovno unosite sve rashode, na raspolaganju imate niz mobilnih aplikacija koje su jednostavne za upotrebu.  Jedno od dobrih rješenja jeste  Money Lover aplikacija.

Svakog mjeseca možete definisati cilj – visinu željene zarade za taj mjesec. Možda još bitnije, pratite svoje troškove i osigurajte da ne prelaze određeni nivo. S obzirom na to da su fluktuacije neizbježne, morate osigurati da imate dovoljno sredstava u mjesecima kada je projekata manje. Što nas dovodi do sljedeće stavke…

Štednja nije opcija, već obaveza

Štednja je jedini način da se obezbijedite od rizika
Kako biste neizvjesnost i zavisnost od sljedeće uplate sveli na minimum, morate više nego iko drugi razmišljati o štednji. Štednja je jedini način da se obezbijedite od rizika i da u slučaju nailaska lošeg poslovnog perioda imate dovoljno novca da preživite “crne dane”, sa što manje pretrpljenog stresa. Takođe, za freelancera ne postoji plaćeni godišnji odmor, u trenucima u kojima ne radite vi nemate zaradu, što je razlog više za štednju.

Potrudite se da od svake uplate ili jednom mjesečno izdvajate novac na vaš štedni račun. Elektronsko bankarstvo vam može uštedjeti dosta vremena za obavljanje uplata na vaš štedni račun. Postoji i opcija da se dogovoreni iznos automatski skida sa vašeg računa, aktiviranjem trajnog naloga kod vaše banke.

Planirajte penziju na vrijeme

Kada radite za mjesečnu zaradu ne morate da razmišljate o izdvajanju novca za penzioni fond ili zdravstveno osiguranje, jer vaš poslodavac bruto platu umanjuje za sve potrebne poreze i doprinose. Međutim, kada ste freelancer, o tome morate sami voditi računa.

Ne dozvolite sebi da vas starost iznenadi

Svjesni smo da kada imate 25 godina, penzija djeluje kao da je udaljena čitavu jednu svjetlosnu godinu od vas, ali kao što Emili Dikinson (američka pjesnikinja iz 19. vijeka) kaže: “Starost dolazi iznenada, a ne postepeno kao što se misli.” Ne dozvolite sebi da vas starost iznenadi. Planirajte svoj penzioni fond. Što ranije počnete sa izdvajanjem, prije ćete moći da uživate u blagodetima svog napornog rada.

Ako vam na prvi pogled izgleda kao da ćete cio svoj mjesečni prihod raspodijeliti na troškove, poreze, doprinose i ušteđevinu, ne brinite. Potrebno je malo više discipline na početku. Dobre navike se lako stiču. Sigurni smo da ćete uspješno prebroditi teške momente i uživati u brojnim pogodnostima samostalnog zaposlenja.

P.S. Vaš lični bankar vam u svakom momentu može dati koristan savjet za upravljanje finansijama i prevazilaženje teških momenata, pa se ne ustručavajte da ga kontaktirate.

Autor: Danijela Vukoslavović, zamjenica direktora sektora stanovništva u Erste banci

Izvor: Estebank.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *