Bankari se brane sa slobode

1 komentar

Bivši šef nikšićke filijale Crnogorske komercijalne banke R.N. (51) ijoš 10 njihovih bivših i sadašnjih kolega, koji su u petak uhapšeni po nalogu specijalnog tužioca zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja CKB oštetili za više od 4.000.000 eura, pušteni su da se u daljem toku postupka brane sa slobode.

Za njega i M. Ć.(44) Specijalno tužilaštvo tražilo je pritvor, ali je sudija za istrage Višeg suda u Podgorici to odbio, piše Pobjeda.

Nakon saslušanja 11 lica koja su lišena slobode Specijalno državno tužilaštvo je u odnosu na dva lica podnijelo predlog za određivanje pritvora. Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odbio je predlog Specijalnog državnog tužilaštva, koje će u zakonskom roku izjaviti žalbu. Pošto je ocijenjeno da više ne postoje zakonski osnovi za zadržavanje, ostala lica su puštena da se u daljem toku postupka brane sa slobode navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Sadašnji i bivši službenici Crnogorske komercijalne banke -filijala u Nikšiću terete se za produženo krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Lisice na ruke u petak su stavljene i aktuelnom šefu filijale CKB-a u Nikšiću N. V. (35) kao i bivšim službenicima, D.P. (53), I. R. (35), J.Č. (38), M. A. (44), S.C. (47) i A.N. (35). Među uhapšenima su se našle i službenice A.N. (31) i D.B. (33) koje su u međuvremenu iz nikšičke filijale prešle da službuju u poslovnicima CKB-a u Podgorici.

Krivičnom prijavom obuhvaćena je i bivša službenica nikšićke filijale CKB-a, 64-godišnja D.R. koja iz zdravstvenih razloga nije zadržana u tužilački pritvor. Prema sumnjama Tužilaštva i policije, uhapšeni bankari su od 2007. do početka 2011. godine neovlašćeno i bez odobrenja klijenata prenosili novac sa njihovih računa na druge tekuće račune. Takođe, sumnja se i da su uhapšeni bez znanja klijenata podizali gotovinu sa njihovih računa. Prema nezvaničnim informacijama, bivši šef nikšićke filijale je bio na čelu grupe koju su sačinjavali službenici nikšićke filijale i koji su po njegovim instrukcijama „raspoređivali” i podizali novac klijenata bez njihovog znanja. Novac koji je klijentima “nestajao“ sa računa banka im je vratila.

Tačka na malverzacije u nikšićkoj filijali stavljena je početkom 2011. godine kada je Tužilaštvo po prijavi menadžmenta centrale CKB-a pokrenulo izviđaj.

Tokom petogodišnje istrage inspektori Sektora kriminalističke policije su provjerili skoro cjelokupno poslovanje ove poslovnice CKB-a za period od 2007. do 2011. godine.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Sve ovo moze pasti u vodu, imajuci u vidu vec krah dogovora tuzilaca i Madjara oko ranije tuzbe bivsim direktorkama. A samo se Madjari mogu sada hvaliti kako su oni ovo otkrili iako to mozda nije tacno…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *