ECB: Eurozona bi mogla biti pogođena trgovinskim ratovima, većom inflacijom

Dodajte komentar

Politička neizvjesnost izaziva rizike po finansijsku stabilnost eurozone, upozorili su iz Evropske centralne banke (ECB) u najnovijem izvještaju o finansijskoj stabilnosti, čije su poruke prenijele svjetske agencije.

Veća politička neizvjesnost mogla bi dovesti do toga da programi vlada budu više fokusirani na domaću ekonomiju, nepodsticajni za rast aktivnosti, što bi zauzvrat moglo odgoditi nužno potrebne fiskalne i strukturne reforme, navodi se u polugodišnjem izvještaju ECB-a o finansijskoj stabilnosti.

Britanska referendumska odluka o izlasku zemlje iz Evropske unije i američki predsjednički izbori izazvali su povećanje ECB-ova, kako ga nazivaju, “ukupnog pokazatelja sistemskih pritisaka”.

U izvještaju ECB-a navodi se da bi 19 zemalja koje koriste zajedničku valutu euro moglo biti pogođeno trgovinskim ratovima, većom inflacijom i rastom kamatnih stopa u SAD-u. Prema negativnom scenariju, kažu u ECB-u, to bi moglo podstaći dužničku krizu koja je eurozonu bila pogodila 2009. godine.

Upozorili su takođe da bi neka tržišta dionica mogla biti suočena s oštrim padom cijena dionica. Pokazatelji valuacije… u nekim su regijama na nivoima koje su u prošlosti nagovještavale neminovne, velike korekcije, istakli su u ECB-u.

Takođe su iskazali zabrinutost u vezi političkih neizvjesnosti unutar eurozone, s obzirom na predstojeći referendum u Italiji početkom decembra i izbore u Francuskoj i Njemačkoj koji se održavaju iduće godine.

Osvrnuvši se na stanje u bankarskom sektoru, u ECB-ovom se izvještaju navodi kako je on i dalje opterećen visokim stepenom loših zajmova, visokim operativnim troškovima i prekomjernim kapacitetima. Međutim, dodaju i da je financijski sistem eurozone pokazao otpornost u uslovima podovnih talasa tržišnih previranja tokom proteklih šest mjeseci.

Po riječima potpredsjednika ECB-a Vitora Constancia, ECB je zadržao postojeće projekcije za ekonomiju, kojima je prema neutralnom scenariju predviđen slab, ali kontinuiran rast aktivnosti u idućim godinama, pokazalo je najnoviji izvještaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *