Bankrot “Banke Monte dei Paski” – okidač za novu evropsku finansijsku krizu

Dodajte komentar

Najstarija banka na svijetu, italijanska “Banka Monte dei Paski”, koja je osnovana 1472. godine, juče je okupila svoje akcionare radi održavanja vanredne sednice. 

Sudbina banke, koja u svojim knjigama ima 46 milijardi eura nenaplativih dugova, još uvjek je neizvjesna. Prema procjenama ECB, ova italijanska banka bi najgore prošla u slučaju da izbije nekakav finansijski šok.

Naime, ukoliko “Banka Monte dei Paski” do Nove godine ne nabavi 5 milijardi eura kapitala, biće prinuđena da se obrati državi za pomoć. Međutim, prema važećim pravilima EU, Italija neće moći da pomogne ovoj banci, sve dok ona ne ‘ošiša’ velike i male akcionare. Ukoliko akcionari ne prihvate emisiju akcija 9. decembra, ova banka bi mogla da postane pokretač nove evropske finansijske krize.

Smatra se da više od 400 italijanskih banaka može da se riješi 360 milijardi sumnjivih dugova. Prema procjeni ECB-a i MMF-a, na računima italijanskih banaka leži oko 40 odsto svih sumnjivih dugova EU, a polovina tih dugova je deponovana u hartijama od vrijedosti, na računima malih akcionara. U slučaju posrtanja najstarije italijanske banke, investitori bi mogli da se uplaše za finansijsku budućnost vodećih banaka Italije, koja je treća ekonomija EU, a zatim bi ta ‘panika’ mogla da se prenese na cjelokupnu Evropsku uniju.

Italija se nalazi pred referendumom, koji je zakazan za 4. decembar, a tri opiozicione partije imaju potpuno različite predloge rješenja domaće finansijske i privredne krize. U slučaju pobjede Rencijevog kabineta, najavljen je nastavak reformi, koji donose blagi oporavak privrede. U suprotnom, premijer Renci je najavio podnošenje ostavke, što bi državu dovelo u stanje prelazne Vlade. Pobjeda opozicije sa sobom nosi  odbacivanje eura, prelazak na liru, restrukturiranje dugova, napuštanje eurozone, a možda i cjelokupne EU.

Italijanski referendum je test stabilnosti EU, u vrijeme kada osjetno raste podrška snagama koje su protiv italijanskog EU establišmenta.”, poručila je Marija Paola Toski, globalna analitičarka američke banke “J.P. Morgan”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *