Istorijski rekordi Dow Jonesa i S&P 500

Dodajte komentar
Wall Street

Na Wall Streetu su i u srijedu, treći dan zaredom, Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove najviše rekorde u istoriji, dok se Nasdaq indeks našao pod pritiskom pada cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,31 posto, na 19.083 boda, dok je S&P 500 porastao 0,08 posto, na 2.204 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,11 posto, na 5.380 bodova.

Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica u industrijskom sektoru za 0,8 posto, nakon što je objavljeno da su u SAD-u u oktobru snažno porasle narudžbe za trajne proizvode, što ukazuje na jačanje potražnje za mašinerijom i drugom opremom.

Pritom je dionica Caterpillara poskupila za 2,7 posto, dok je cijena Deerea skočila 11 posto, nakon što je taj proizvođač opreme za farme izvijestio o manjem nego što se očekivalo padu kvartalne dobiti.

Industrijski je sektor porastao za 7 posto od kada je Donald Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću jer se ulagači nadaju da će održati predizborna obećanja o pojačanom ulaganju u infrastrukturu.

Objava zapisnika s nedavne sjednice američke Centralne banke pokazala je, pak, da su čelnici Feda prije predsjedničkih izbora 8. novembra bili uvjereni da je ekonomija dovoljno snažna da bi se uskoro mogle povećati ključne kamatne stope.

Velika većina analitičara i ulagača smatra da će Fed to učiniti u decembru. No, to nije znatnije uticalo na tržište.

Taj potez Feda već je uračunat. Sada možemo vidjeti promjenu pozicija ulagača koji su portfolije temeljili na očekivanjima da će ekonomija sporo rasti, a sada mijenjaju pozicije jer očekuju drugačiju vladu i drugačije okruženje“, kaže John Traynor, potpredsjednik u kompaniji People′s United Wealth Management.

I dok su Dow Jones i S&P 500 indeks juče blago porasli, Nasdaq je blago pao zbog pada cijena dionica nekoliko tehnoloških kompanija.

Kako se u četvrtak u SAD-u zbog Dana zahvalnosti ne radi, obim trgovanja juče je bio ispod prosjeka. Na američkim je berzama vlasnika zamijenilo 6,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 8,1 milijardu.

Na evropskim berzama, pak, cijene dionica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 6.817 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 posto, na 10.662 boda, a pariški CAC 0,42 posto, na 4.529 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *