EBRD se seli iz Londona zbog Bregzita?

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra mogućnost preseljenja više stotina zaposlenih iz londonskog sjedišta, u sklopu jmera unaprjeđenja efikasnosti poslovanja pokrenutih ranije ove godine, tvrde neimenovani izvori za Rojters.

Prema riječima dvojice visokopozicioniranih zvaničnika tog kreditora, finansijski direktor EBRD-a Andraš Simor je u “vrlo ranoj fazi” analize koja će rezultirati preporukama za vlade 65 zemalja-akcionara EBRD-a u drugoj polovini 2017. godine.

Kako navodi Rojters, mogućnost preseljenja zaposlenih iz Londona nije direktno povezana sa referendumskom odlukom britanskih građana o izlasku zemlje iz Evropske unije, ali jedan zvaničnik EBRD-a tvrdi da bi svaki potez u pravcu “tvrdog Bregzita” mogao uticati na konačnu odluku te institucije.

Selidba dijela zaposlenih bi bila vjerovatno kompleksan poduhvat s obzirom na to da EBRD trenutno zapošljava preko 1.500 ljudi u Londonu, pa bi se preseljenje više stotina njih moglo pokazati skupim i problematičnim za normalan rad banke, ocjenjuje Rojters.

Iako najam zgrade u središtu Londona u kojoj se nalazi sedište EBRD-a ističe 2022. godine, već se vode razgovori o mogućem produženju za dodatnih pet godina, što bi se ipak moglo pokazati jeftinijim od razdvajanja zaposlenih i najma dvije zgrade.

EBRD je već skicirao neke mjere za efikasnije poslovanje i smanjenje troškova, najavivši da će u narednih nekoliko godina zadržati godišnji budžet na nekih 400 miliona eura.

Takođe namjerava da smanji broj odjeljenja za javnu nabavku sa tri na dva, da reorganizuje informatički sistemi i skrati rokove za kreiranje investicionih strategija za zemlje članice, kazali su izvori za Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *