Vijesti sa tržišta: Evropski ulagači oprezni, ojačao rudarski sektor

Dodajte komentar

Nakon dva dana rasta cijena dionica, na evropskim berzama u srijedu se trguje oprezno, pri čemu je rudarski sektor na dobitku zahvaljujući rastu cijena metala.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je oko 11,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je ojačao drugi dan zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,00 sati na dobitku 0,60 posto, na 6.861 bodu, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,35 posto, na 10.673 boda, a pariški CAC 0,25 posto, na 4.536 bodova.

Najviše su jutros, u prosjeku 1,4 posto, porasle cijene dionica u rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena industrijskih metala.

Razlog su tome naznake jačanja potražnje za metalima u Kini, ali i obećanja novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o povećanju ulaganja u infrastrukturu.

Dugoročno će ′Nova Trumpova′ realnost o bržem rastu ekonomije putem fiskalnih podsticaja i povećanih ulaganja u infrastrukturu podržavati rast cijena sirovina i dionica“, kaže Philippe Gijsels, direktor u kompaniji BNP Paribas Fortis.

Dionice rudarskih divova BHP Billitona, Fresnilla, Randgold Resourcesa i Rio Tinta poskupile su jutros između 1,1 i 2,9 posto.

S druge strane, pod pritiskom je italijanski bankarski sektor, koji je jutros izgubio 2,2 posto. Pritom su cijene dionica Banco Popolare i BP Milano pale gotovo 4 posto, dok je dionica Unicredita pojeftinila 2,5 posto.

Taj je sektor pod pritiskom zbog nesigurnosti ulagača uoči referenduma u Italiji o ustavnim reformama koji bi mogao izazvati pad premijera Mattea Renzija.

Među najvećim je dobitnicama jutros, s rastom cijene za 7 posto, dionica Thomasa Cooka jer je ta britanska turistička kompanija izvijestila o dobrom početku bookinga za ljeto iduće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *