Pregled štampe za 23. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Do imovine kada isplate akcionare

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) je, zbog nepoštovanja odredbi Zakona o investicionim fondovima, društvima za upravljanje Atlas Mont i Euroinvest produžila privremenu zabranu raspolaganja imovinom istoimenih zatvorenih investicionih fondova (ZIF).

Luku Bar hoće i Arapi i Sicilijanci

Tendersku dokumentaciju za Luku Bar u predviđenom roku otkupile su četiri strane firme, saopšteno je Vijestima iz Tenderske komisije.

Tim EPCG će da spremi cijene

Elektroprivreda će nove cijene električne energije, koje I će važiti od 1. januara naredne godine, pripremiti nakon što od regulatorne agencije (RAE) dobije finalni odobreni regulatorno-dozvoljeni prihod svih energetskih kompanija. Iz RAE je ranije najavljen blagi rast cijena, ali on ne može biti preko sedam odsto.

Dnevne novine

Biznis zone će pojačati interesovanje investitora

Nova rješenja propisana Uredbom o biznis zonama u značajnoj mjeri će uticati na formiranje jedinstvenog sistema osnivanja i upravljanja tim oblastima, što će pojačati interesovanje investitora i doprinijeti rastu broja malih i srednjih preduzeća, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

Poreska uprava traži stečaj u kompaniji Radoje Dakić

Predlog za otvaranje stečajnog postupka nad kompanijom “Radoje Dakić” podnijela je Poreska uprava juče Privrednom sudu Crne Gore, potvrđeno je Dnevnim novinama iz više izvora. U ovom preduzeću, čiji je većinski vlasnik država, prije deset godina je obustavljena proizvodnja, ali do danas nije uveden stečaj.

Ostvaren napredak u oblasti javnih finansija

Predstavnici Evropske komisije pozitivno su ocijenili oporavak na makroekonomskom planu i istakli da je potrebno dalje jačanje izvora ekonomskog rasta, tokom sastanka Pododbora o ekonomskim i finansijskim pitanjima i statistici, tokom kojeg su predstavnici crnogorskih institucija Evropskoj komisiji predstavili napredak ostvaren u proteklih 12 mjeseci.

Dan

Imovinom države prebijan dug opština

Ministar finansija Raško Konjević tražio je od zaštitnika imovinskopravnih interesa Crne Gore Dragane Đuranović da se hitno izjasni o ugovoru između Vlade i Opštine Kolašin iz 2013. godine kojim je plaćeno 2,7 miliona eura poreskog duga lokalne uprave imovinom, za koju se sumnja da je državna.

Arape niko ne kontroliše

Iako je prošlo devet mjeseci od potpisivanja ugovora o privatizaciji, odnosno dokapitalizaciji Novog duvanskog kombinata, između Vlade, Glavnog grada i arapskog investitora, kompanije BMJ industris FZ LLC, još uvijek nije formirana nadzorna komisija.

Penali za banke koje ignorišu solventne klijente

Centralna banka planira izmjene Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju, poznatijeg kao ,,podgorički model, ali i uvođenje dodatnih rezervacija za banke koje imaju visok nivo loših kredita i koje nijesu spremne da prihvate predloge klijenata za restrukturiranje.

Pobjeda

Traže reformu tržišta rada

Na sastanku Pododbora o ekonomskim i finansijskim pitanjima i statistici predstavnici Evropske komisije istakli su da je neophodno pratiti rizike koji se odnose na makroekonomske neravnoteže i preduzimati adekvatne preventivne mjere.

Poljaci, Turci, Italijani i Arapi otkupili dokumentaciju za Luku Bar

Tendersku dokumentaciju za privatizaciju Luke Bar otkupili su OTlogistik iz Poljske, Silos granari dela Sicilija iz Italije, Global ports iz Turske, Abu Dabi ports iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uputio je zahtjev za otkup u predviđenom roku kazao je juče Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *