Poreska uprava traži stečaj u kompaniji “Radoje Dakić”

Dodajte komentar
Sa jednog od protesta radnika

Predlog za otvaranje stečajnog postupka nad kompanijom “Radoje Dakić” podnijela je Poreska uprava juče Privrednom sudu Crne Gore, potvrđeno je Dnevnim novinama iz više izvora. U ovom preduzeću, čiji je većinski vlasnik država, prije deset godina je obustavljena proizvodnja, ali do danas nije uveden stečaj.

Ročište

Prema saznanjima DN, ročište za raspravljanje o postojanju stečajnog razloga za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 8. decembar.

Račun kompanije “Radoje Dakić” u blokadi je 5.774 dana, na iznos od 7,1 miliona eura. Ova firma je i jedan od najvećih poreskih dužnika, sa dugom od 1,2 miliona eura. Dug po osnovu poreza i doprinosa iz i na lična primanja, prema posljednjim podacima Poreske uprave, iznosi 9,1 milion eura.

Radnici i povjerioci fabrike protestuju već sedam godina tražeći hitno izvršenje sudskih presuda po osnovu kojih im se duguje 50 miliona eura sa pripadajućim kamatama, odnosno 77 zarada. U Osnovnom sudu je trenutno sudska prodaja imovine fabrike. Do sada je, kako su ranije prenijeli mediji, prodato više parcela i hangar fabrike po cijeni koja je duplo manja od tržišne. Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i Čelebić. Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost. Od 2,7 miliona eura, koliko je bilo na računu suda od prodaje, advokatima je isplaćeno preko 700.000 eura.

Zemljište

Prema posljednjoj procjeni, zemljište bivše fabrike mašina “Radoje Dakić”, vrijedi oko 57 miliona eura. Bivši radnici podgoričke fabrike, sada povjerioci, njih 1.800, od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i tražeći izvršenje sudskih presuda.

Fabrika “Radoje Dakić” je osnovana 1946. godine kao Centralna radionica, koja se u početku bavila opravkom tehničkih sredstava. Uslužni, kasnije i proizvodni kapaciteti bili su na postojećoj lokaciji. U toku razvoja vršilo se stalno proširenje kapaciteta uvođenjem novih proizvoda i proizvodnih procesa.

Preduzeće ne proizvodi deceniju, a godinama se bavilo samo izdavanjem hala i poslovnih prostora.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *