Dokumentaciju za Luku Bar otkupili Poljaci, Turci, Italijani i Arapi

Dodajte komentar
Luka Bar

Tendersku dokumentaciju za privatizaciju Luke Bar otkupili su OTlogistik iz Poljske, Silos granari dela Sicilija iz Italije, Global ports iz Turske, Abu Dabi ports iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uputio je zahtjev za otkup u predviđenom roku kazao je juče Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

Rok za otkup tenderske dokumentacije za Luku istekao je juče, a ove kompanije ponude mogu dostaviti do 1. decembra. Za Montekargo se dokumentacija može otkupiti do 25. novembra, a rok za dostavljanje ponuda je 8. decembar. Vujović kaže da su OT-logistik i Silos granari dela Sicilija otkupile tendersku dokumentaciju i za Montekargo. On je kazao da ima zahtjeva za produženje roka za dostavljanje ponuda za Luku i Montekargo, pa će se komisija izjasniti oko toga.

Tender za ove dvije kompanije objavljen je 19. oktobra, a Tenderska komisija je nakon toga izmijenila uslove za Luku Bar u dijelu koji se odnosi na ukupan promet robe kompanije koja konkuriše, odnosno smanjila gas a pet na 3,5 miliona tona. Na prodaju je 30 odsto akcijskog kapitala Luke Bar u vlasništvu Vlade, uz obavezu kupca da predloži i realizuje obavezni investicioni program. Ponuđači imaju pravo da formiraju konzorcijum. Za ove dvije kompanije interesovanje je pokazivano odavno, pa je Tenderska komisija procijenila da je vrijeme da se ide u susret izboru strateškog investitora koji bi povezao korišćenje kapaciteta i Luke i Montekarga. Ocijenjeno je da bi to bilo najpovoljnije rješenje jer bi to povećalo obim prometa robe, odnosno uposlenosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *