Članice eurozone sve više se zadužuju kod hedge fondova

Dodajte komentar

Članice eurozone pojačano se oslanjaju na hedge fondove da im pripomognu da podmire potrebe za zaduživanjem, no bankari upozoravaju da bi takav trend mogao povećati volatilnost tržišta.

Budući da banke sve manje aktivno učestvuju na tržištima državnog duga zbog pritisaka na bilanse, nekolicina zemalja 19-člane eurozone okrenula se hedge fondovima kako bi ispunila ciljane kvote prodaje svojih obveznica.

Hedge fondovi obično su skloni brzom povratu od ulaganja, što bi moglo povećati nestabilnost na tržištima državnih obveznica, budući da im u idućim mjesecima predstoje svojevrsni ispiti povjerenja.

Politički šokovi

Izborna pobjeda Donalda Trumpa i britanska referendumska odluka o izlasku zemlje iz Evropske unije uzdrmala je razvijene zemlje svijeta i zaprijetila smjenom lidera na talijanskom referendumu idući mjesec i na izborima u Holandiji, Francuskoj i Njemačkoj koji se očekuju u 2017. godini.

Svi takvi politički šokovi, uz pojačanu promjenjivost na tržištu obveznica, mogli bi potencijalno podstaći talas prodaja – što je rizik koji budi bolna sjećanja na dužničku krizu od 2010. do 2012. godine kada su intenzivne prodaje dovele nekoliko zemalja u situaciju da ne mogu više podmirivati svoje dugove i podstakle bojazan da bi se time mogao podstaći raspad eurozone.

Hedge fondovi bili su prilično aktivni na tržištu za dugoročne obveznice, budući da one nose veće rizike i nagradu, čemu su tradicionalni skloni.

Istorijski visoka prodaja

Španija, Italija, Belgija i Francuska željele su iskoristiti rekordno niske troškove zaduživanja u ovoj godini izdanjem 50-godišnjih obveznica u iznosu tri do pet milijardi eura. Sve su zemlje izvijestile o prodaji istorijski visokih 13 do 17 posto obveznica hedge fondovima.

Prije tri godine Španija, Italija i Belgija prodale su svega četiri do sedam posto izdanja obveznica toj grupi ulagača, pokazuju podaci Thomson Reutersa. Ne raspolaže se uporedivim podacima za Francusku, koja obično ne bilježi značajnije prodaje dužničkih papira hedge fondovima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *