Švajcarci jedanaest puta bogatiji od svjetskog prosjeka

Ni u jednoj drugoj zemlji u svijetu ljudi nisu tako bogati kao u Švajcarskoj. Trenutno, svaki odrasli Švajcarski državljanin ima prosječno 561.900 dolara (524,600 eura) imovine.  Nakon toga slijede građani Australije (376.000 $), Sjedinjenih Američkih Država (345.000 $) i Norveške (312.000 $).

To proizilazi iz Global Wealth Reporta koji je sačinio Credit Suisse Research Institut, prenosi list “Neue Zürcher Zeitung”.

Prema ovom izvještaju, od finansijske krize 2008. godine privatna imovina odraslih Švajcaraca, izražena u dolarima, porasla je za 5,3 posto godišnje. Istovremeno, globalno bogatstvo je poraslo za samo 2,1 posto godišnje u istom razdoblju.

Aprecijacija franka u odnosu na dolar glavni je razlog za porast imovine u Švajcarskoj. Izraženo u Švajcarskim francima, bogatstvo Švajcaraca je povećano za “samo” 4,1 posto. Rast globalne imovine izražen u lokalnim valutama od 2008. godine iznosio je 3,7 posto godišnje.

To znači da su bogati Švajcarci dobro profitirali od finansijske krize, kao i da imaju koristi od oporavka tržišta kapitala.

Švajcarci su uložili u prosjeku 55 posto svoje imovine u finansije, u dionice ili u obveznice. To je više nego u mnogim drugim zemljama.

Trenutno je imovina pojedinaca u Švajcarskoj narasla na 3,5 triliona dolara, što je 1,4 posto globalnog privatnog bogatstva. Međutim, Švajcarska čini samo 0,1 posto svjetske populacije.

“Švajcarci su jedanaest puta bogatiji od svjetskog prosjeka”, kazala je Lucija Waldner, rukovodilac Credit Suisse Research Instituta. “Švajcarska je neosporni lider bogatog svijeta“.
Autori studije očekuju da će se prosječna imovina Švajcaraca do 2020. godine povećati na 606.000 $.

Check Also

Počinje izgradnja najveće solarne farme u Evropi

Kompanije Iberdrola i Prosolia Energy, koje se bave proizvodnjom solarnih panela, dobile su saglasnost portugalske …

Leave a Reply

Your email address will not be published.