Ovo su sistemski najvažnije globalne banke i osiguranja

Dodajte komentar

Američki Citi pridružio se JPMorganu među vodećim sistemski važnim bankama na listi globalnog regulatora FSB-a, zamijenivši na tom mjestu banku HSBC, a to znači da će i ta američka banka od 2019. morati da drži dodatni kapital radi očuvanja globalne finansijske stabilnosti.

Nakon finansijske krize koja je uzdrmala svijet u razdoblju od 2007. do 2009., grupa 20 najvećih razvijenih i ekonomija u razvoju (G20) dogovorila je da bi velike banke, čiji bi kolaps s obzirom na njihovu veličinu i kompleksnost mogao izazvati potrese na tržištima, trebale držati dodatni kapital u skladu s rizikom koje one predstavljaju po globalni sistem.

Banke na popisu 30 zajmodavaca takođe će morati od 2019. da drže obveznice koje je moguće otpisati radi pomoći pri nadoknadi kapitala koji je uništen u krizi.

Na godišnjoj ažuriranoj listi Odbora za finansijsku stabilnost (FSB) koji je osnovala grupa G20, Citi je zamijenio HSBC u vodećoj kategoriji, koju čeka 2,5-postotni kapitalni dodatak povrh globalnih minimalnih kapitalnih zaštitnih nivoa koje moraju osigurati.

Na listi globalnog regulatora nema novih zajmodavaca, niti je ijedan ispao s nje u poređenju s godinom ranije.

Zajmodavci s popisa obično su već ispunili kapitalne zahtjeve ili ih čak premašili, vezano za visinu kapitala koju su dužni da drže zbog zahtijeva regulatora i tržišta kako bi se odagnale i najmanje nedoumice u vezi njihove otpornosti.

HSBC se sada pridružio BNP Paribasu i Deutsche Banku u idućoj ‘nižoj’ kategoriji, s ekstra kapitalom od 2 posto. Pridružila im se i Bank of America, popevši se, pak, za jednu kategoriju.

Barclays se spustio za jednu kategoriju, u grupu s potrebnim 1,5-postotnim ekstra kapitalom. Britanskoj banci su se pridružili Industrial and Commercial Bank of China i Wells Fargo, koje su se podigle za jednu kategoriju.

Morgan Stanley pao je za jednu kategoriju, u grupu s 1-postotnim kapitalnim dodatkom, pokazao je najnoviji izvještaj.

Globalni regulator je ažurirao i svoju listu devet sistemski važnih osiguravača na globalnom nivou. Na listi nisu zabilježene promjene u odnosu na prošlu godinu, pa i dalje uključuje Aegon, Allianz, AIG, Avivu , AXA-u, MetLIfe, Ping Prudential Financial i Prudential.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *