OTP banka preuzima Splitsku banku, dio Societe Generale Grupe?

Dodajte komentar

Prema pisanju hrvatskog dnevnika Slobodna Dalmacija prodaja SG Splitske banke mađarskoj “OTP grupi nalazi se u završnoj fazi.

Iako ni jedna ni druga strana nisu bile spremne za komentar, ovaj list saznaje da su papiri za kupovinu predati i da je OTP obavio dubinsko snimanje poslovanja ove banke.

Naime, glasine o toj akviziciji pojavile su se prije nekoliko meseci, a aktuelizovane su pričom o mogućem spajanju francuske grupacije Societe Generale i italijanskog UniCredita u okviru koje posluje Zagrebačka banka.

Finansijska tržišta pomno iščekuju na koji će način “UniCredit” doći do dodatnog kapitala, a upravo u tom kontekstu spajanja dvije velike bankarske grupacije, navodi se kako bi Sociele Generale preuzeo Zagrebačku banku, nakon što OTP banka postane vlasnik Splitske banke.

Francuzi su prije 10 godina kupili “HVB Splitsku banku” za oko 1 milijardu eura, a tada je svoj interes iskazao i OTP. OTP je na hrvatsko tržište došao takođe prije desetak godina kada je preuzeo “Novu banku” sa sjedištem u Zadru, koja je nastala spajanjem dotadašnje “Dalmatinske banke” iz Zadra te “Istarske” i “Sisačke banke”.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *