Dug za državne zapise 91,11 miliona

Dodajte komentar

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo finansija u Izvještaju o državnom dugu na kraju septembra, Crna Gora po osnovu državnih zapisa duguje 91,11 miliona eura.

Dug po osnovu držanih zapisa na kraju juna je iznosio 95,57 miliona, dok je na kraju marta bio 93,37 miliona eura. U tabeli emisije državnih zapisa navedeno je da je dug 12. oktobra bio 77,71 miliona eura, a odnosi se na tri emisije državnih zapisa iz prošle godine.

Osim toga, na kraju septembra krediti koje je Vlada podigla u bankama koje posluju na domaćem tržištu iznosili su 41,86 miliona eura i uvećani su u odnosu na kraj juna ove godine kada je kreditno zaduženje u poslovnim bankama iznosilo 35,91 miliona eura, odnosno 28,77 miliona na kraju marta ove godine.

Nedavno je država emitovala i državne obveznice u vrijednosti 100 miliona eura, od čega je prodato 80 miliona.

Vlada je od početka godine imala osam emisija državnih zapisa ukupne vrijednosti 184,48 miliona eura. Od početka godine održano je sedam aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana i jedna sa rokom dospijeća od 56 dana. Prošle godine je održano sedam aukcija sa rokom dospijeća od 182 dana, dok je 2014. godine održano 12 aukcija sa rokom dospijeća 182 dana i tri sa rokom dospijeća od 91 dan.

Ponderisane kamatne stope po kojima se država zaduživala na domaćem tržištu emisijama državnih zapisa u ovoj godini kretale su se od 0,53 odsto na iznos emisije vrijedne 16,4 miliona eura, od 13. januara ove godine, dok je najveća kamata iznosila 2,67 odsto na emisiju državnih zapisa vrijednih 13,4 miliona eura od 13. aprila.

Državni zapisi su poslednji put emitovani 31. avgusta, kada se država zadužila za dodatnih 20,9 miliona eura po kamati od 2,18 odsto, dok su kamate za emisije iz jula, avgusta i septembra prošle godine iznosile 0,41, odnosno 0,36 odsto.

Na drugoj strani, kamate na kredite za privredu i građane značajno su veće u odnosu na kamate po kojima banke koje posluju na domaćem tržištu plasiraju kredite građanima i privredi.

Tako je, prema podacima Centralne banke, prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na ukupno odobrene kredite u avgustu iznosila 7,08 odsto, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa, u koju su uračunati svi troškovi kredita, iznosila 7,81 odsto, što je 5,6 odsto više u odnosu na kamatu kod poslednje emisije državnih zapisa.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *