A2A čeka vladu da razgovaraju o poziciji u Elektroprivredi

Dodajte komentar

Kompanija A2A čeka formiranje vlade u Crnoj Gori nakon čega će odmah nastaviti razgovore o statusu u Elektroprivredi, rekao je predsjednik odbora direktora A2A Đovani Valoti, javljaju Dnevne novine.

U Crnoj Gori su nedavno održani parlamentarni izbori i vlada još nije formirana. Čim bude, nastavićemo razgovore sa predstavnicima Vlade o partenrstvu u Elektroprivredi Crne Gore“, saopštio je Valoti, javili su italijanski mediji, a prenose DN.

Novi akcionarski ugovor, koji su krajem avgusta potpisali ministar ekonomije Vladimir Kavarić i u ime A2A Oreste Bramanti ističe krajem 2016. godine.

Kao što znate, ugovor je na snazi do 31. decembra, a po prvi put je definisana i put opcija u vrijednosti od 250 miliona eura. Time smo dobili određene benefite i zaštitu za A2A. Sa novim sporazumom kompanija A2A može odlučiti da ostane u Elektroprivredi u zavisnosti od uslova“, objasnio je Valoti.

Nakon što ga je usvojila Vlada, novi Akcionarski ugovor je kasnije dobio podršku i crnogorskog parlamenta. Akcionarski ugovorom u EPCG u potpunosti su zaštićeni svi interesi Države Crne Gore, prije svega kroz projekat izgradnje Drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, koji će se realizovati od strane EPCG i to bez državnih garancija.

Ustanovljeno je pravo preče kupovine koje podrazumijeva da je A2A u obavezi da obavijesti Vladu o eventualnoj namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a država će, ako joj kupac ne odgovara, iskoristiti pravo preče kupovine. Pravo preče kupovine ostaje na snazi i kada istekne ugovor. Takođe, A2A se odriče ar bitraže, dok će EPCG i Država imati pravo na zahtjev za na knadu štete u sluča ju krivičnih procesa i odgovornosti koje nastaju iz njih“, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

U slučaju nastanka okolnosti koje utiču na realizaciju novog Ugovora ili isteka Ugovora, vri jednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG je 250 miliona eura u sedam godišnjih rata. Nakon aktiviranja put opcije, A2A je u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže Država, a prevashodno odluke u vezi sa Blokom II. Najzad, A2A dobija pravo na upravljanje, odnosno predlaže menadžere, a njihovo imeno vanje je moguće tek ako personalna rješe nja dogovori sa Vladom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *