Manji platni promet

Dodajte komentar

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u oktobru iznosila je 2,19 milijardi eura, skoro 12 odsto manje nego u septembru, pokazali su podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 43,02 odsto realizovano u platnom sistemu CBCG (RTGS i DNS sistemu), a ostatak u internom, čiji su nosioci poslovne banke.

U RTGS (Real Time Gross Settlement) sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS (Deferred Net Settlement) sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

U oktobru je za 21 radni dan realizovano skoro 2,61 miliona naloga u nacionalnom platnom prometu, od čega u RTGS i DNS sistemu 30,49 odsto, a 69,51 odsto u internom”, navodi se u izvještaju CBCG.

U oktobru za 10,71 hiljadu minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Prema podacima CBCG, u prošloj godini je vrijednost ukupnog realizovanog platnog prometa u zemlji iznosila 24,03 milijarde EUR, odnosno 3,6 odsto više u odnosu na 2014.

U prošloj godini tokom 254 radnih dana, odnosno 129,54 hiljade minuta produkcije realizovano je 30,16 miliona naloga u nacionalnom platnom prometu, od čega 29,77 odsto u platnom sistemu Centralne banke, a ostatak u internom platnom prometu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *