ERSTE blog: Dozvoljeno prekoračenje: Kako ga pravilno razumjeti i koristiti

Dodajte komentar
“Kada plaćam karticom nemam osjećaj da trošim novac”Koliko puta ste čuli ovu rečenicu u svom okruženju? I zaista, nije teško povjerovati da ima nešto istine u navedenom.

Recimo da kupujete neki džemper. Pri plaćanju kešom vi gubite posjed nad novčanicom, koja je sada u vlasništvu prodavca. Ako se odlučite na kupovinu  karticom, nakon obavljene transakcije prodavac će vam je vratiti. Da vas posmatra neka osoba koja je doputovala vremeplovom iz početka dvadesetog vijeka, ne bi mogla da povjeruje da se na tom mjestu transakcija zapravo desila, i da ste prodavcu stvarno platili.

Kako kupovina karticom može nekada da se odmetne kontroli, u ovom kratkom članku pokušaću da vam objasnim kako da na pravi način razumijete svoje dozvoljeno prekoračenje, koja je njegova svrha i kako se na najbolji način koristi.

Šta je zapravo maksimalno prekoračenje?

Dozvoljeno prekoračenje predstavlja maksimalni iznos novca koji je u određenom momentu vaša banka spremna da vam dozvoli da potrošite, iako nemate dovoljno sredstava na svom računu. Možete ga posmatrati kao kratkoročnu pozajmicu koju je vaša banka spremna da vam pruži u slučaju da vam zatrebaju dodatna sredstva u određenom periodu dok očekujete priliv sredstava iz drugih izvora.

prekoracenje

Kako saznati koliko je vaše maksimalno prekoračenje?

Ukoliko nijeste sigurni, savjetujemo vam da kontaktirate vašu banku.  Ako ste klijent Erste banke, ovu informaciju možete dobiti pozivom call centra na broj 19991 ili putem Skype-a. U slučaju da želite da saznate više o navedenom u razgovoru sa vašim bankarom, stojimo vam na raspolaganju u svim filijalama Erste banke u Crnoj Gori.

Konkretno, mi u Erste banci vam nudimo dozvoljeno prekoračenje u iznosu od najviše dvije zarade. Rok trajanja dozvoljenog prekoračenja po računu je 12 mjeseci, sa mogućnošću automatskog produženja nakon isteka roka. Dozvoljeno prekoračenje se odobrava klijentima koji ostvaruju redovna mjesečna primanja preko svog transakcionog računa u banci. Ovo znači da će svakog mjeseca vaša zarada umanjiti iznos iskorištenog dozvoljenog prekoračenja, te da će vam nakon toga iznos umanjenja biti na raspolaganju za ponovno korištenje.

Ukoliko po računu na kojem imate odobreno dozvoljeno prekoračenje imate redovne prilive (zaradu) i koristite ovaj proizvod na način kako je gore navedeno, pri tome ste uredni u otplati svih drugih obaveza u banci, u momentu automatskog produženja ne morate imati izmireno dugovanje po ovom osnovu. Kamata na ovaj proizvod kod Erste banke je od 1,49% mjesečno na iskorišteni iznos dozvoljenog prekoračenja, shodno broju dana korištenja u toku mjeseca. Takođe, Erste banka ne naplaćuje naknadu za odobravanje dozvoljenog prekoračenja (minusa po računu).

Zašto je bitno kontrolisanje dozvoljenog prekoračenja?

Ukoliko čitate naš blog, vjerovatno znate šta predstavlja i zbog čega je bitan vaš kreditni rejting. On govori bankama o tome koliko ste pouzdan klijent. Plaćanje i redovno servisiranje duga sa kreditnih kartica ulazi u obzir prilikom računanja vašeg rejtinga, a može uticati na uslove po kojima vam banka pružati usluge u budućnosti. Ovo je posebno bitno ukoliko u određenom trenutku budete željeli da aplicirate za kredit.

Zbog toga je poželjno da, ukoliko koristite dozvoljeno prekoračenje, na vrijeme izmirujete svoje dugovanje, kako bi vaša finansijska slika izgledala zdravije. Povremeno korišćenje prekoračenja može da vam pomogne da namirite vanredne obaveze i ne bi trebalo da na njega gledate kao na redovan izvor finansiranja vaše mjesečne potrošnje.

U slučaju da imate još pitanja, tu smo da vam pomognemo.

Autor: Danijela Vukoslavović, zamjenica direktora sektora stanovništva u radi u Erste banci.

Izvor: Erstebank.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *