Pregled štampe za 18. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Montekargo snimaju Poljaci

Predstavnici poljske kompanije OT Logistics i konsultanti, njih 20-ak, nekoliko dana borave u sjedištu državne kompanije Montekargo i pregledaju dokumentaciju u susret predstojećoj privatizaciji ovog preduzeća, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

Na 500 eura plate dažbine manje 73 eura

Kompanije koje budu poslovale u budućim biznis zonama imaće olakšice odnosno neće plaćati porez i doprinose na dio zarade zaposlenog u prvih pet godina poslovanja. Na prosječnu zaradu od 500 eura neto, ušteda poslodavca bila bi oko 73 eura.

Mogućnosti berze još nisu iskorišćene

To što ukupan iznos “ponuđenih državnih obveznica nije u cjelosti prodat na berzi, ne mora značiti da nije bilo dovoljno interesovanja, kaže direktor sektora riznice u Erste banci Igor Savić.

Nova TE i za tržište i deficit

Izgradnja drugog bloka Termoelektrane (TE) siguran je put da se Pljevlja ekološki saniraju, tvrdi Emil Šerbenk iz firme Eriko iz Velenja.

Dnevne novine

Ljetnju sezonu treba pripremiti do marta

Članovi Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore pozvali su nadležne da sve poslove za pripremu naredne ljetnje turističke sezone, uključujući i građevinske radove, završe do kraja marta, kada dolaze prvi kruzeri i čarteri.

Otvorili novu filijalu u Budvi

Lovćen osiguranje otvorilo je juče filijalu u Budvi, kojom je, kako je saopšteno, zaokružen poslovni sistem kompanije.

Odloženo usvajanje Plana reorganizacije Vektra Boke

Usvajanje plana reorganizacije za Vektra Boku ponovo je odloženo, zbog žalbe koju je OTP factoringu podnijela Crnogorska komercijalna banka (CKB), saopštio je stečajni upravnik Sreten Mrvaljević.

Njemci potvrdili da ima dovoljno rezervi uglja

Ležišta na kojima Rudnik uglja u ovom trenutku ima koncesije raspolažu sa 66,82 miliona tona uglja, dok u okolnim manjim ležištima ima dodatnih 24,5 miliona tona, što je dovoljno za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) i to je neupitno, tvrde u pljevaljskoj kompaniji.

Dan

Elaborat sadrži netačne podatke

Tokom jučerašnje rasprave, koja je održana u Pljevljima vezano za procjenu uticaja na životnu sredinu izgradnje drugog bloka Termoelektrane, predstavnici NVO MANS zatražili su da se elaborat o procjeni povuče iz procedure, jer sadrži brojne netačne podatke.

Cijena pala na pola miliona eura

Na 27. licitaciji za prodaju imovine bjelopoljske fabrike elemenata Zaton, koja je održana u Privrednom sudu u Podgorici, nije bilo zainteresovanih kupaca. Stečajni upravnik Remzet Pačariz kazao je da se cjelokupna imovina FBE Zaton prodavala za 501.000 eura.

Azmontu ne daju dozvolu dok ne plati naknadu

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) prekinulo je postupak po zahtjevu Azmont investmentsa za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju objekata naselja Portonovi u dijelu zone mješovite namjene MN5 na urbanističkoj parceli UP1-MN5. MORT je prekinulo postupak do okončanja postupka pred nadležnim organima JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje i Sekretarijatom za prostorno planiranje opštine Herceg Novi.

Pobjeda

Do januara neće rasti akcize

U ovoj godini nije planirano povećanje visine akciza rečeno je Pobjedi iz Uprave carina u odgovoru na pitanje da li se priprema povećanje ove dažbine na mineralna ulja.

Od iduće sedmice potpisivanje 124 ugovora

Heta asset resolution počeće iduće sedmice potpisivanje ugovora o regulisanju duga sa klijentima na osnovu izmjena Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure – saopšteno je juče Pobjedi iz ove faktoring kompanije.Podsjetimo da je HAAB ustupila 129 kreditnih partija vrijednih oko 66 miliona eura Heti 124, a pet beogradskom B2 Holdings kapital.

Cijene rominga niže i pored presuda

Sporazum o sniženju cijena usluge rominga u državama regiona primjenjuje se u Crnoj Gori i u svim zemljama potpisnicama i pored presuda kojima se poništavaju te odluke, navodi se u informaciji o primjeni tog sporazuma, koju je juče usvojila Vlada.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *