Mađarska sprema najmanju stopu poreza na dobit u EU

Dodajte komentar
Premijer Mađarske Viktor Orban
Mađarska će iduće godine sniziti stopu poreza na dobit na devet posto, što bi bila najniža stopa u Evropskoj uniji, kazao je premijer Viktor Orban.

“Iduće godine biće uvedena jedinstvena i pravedna stopa poreza na dobit od devet posto za mala i srednja poduzeća i za velike kompanije“, izvijestio je novinare u četvrtak mađarski premijer.

Trenutno kompanije s prihodima nižim od 500 miliona forinti (1,6 miliona eura) plaćaju porez po stopi od 10 posto a one veće po stopi od 19 posto.

Odluka o sniženju stopa poreza na dobit donesena je u četvrtak nakon konsultacija s ministrom ekonomije Mihaljijem Vargom.
Zahvaljujući takvim porezima Mađarska će nuditi najbolje fiskalne uslove u Evropskoj uniji“, naglasio je mađarski premijer.

Trenutno najniže stope poreza na dobit među zemljama EU imaju Bugarska, Irska i Kipar.

Mađarski ministar gospodarstva naveo je u saopštenju da su zbog te izmjene u budžetu za 2017. godinu projektovani  prihodi od poreza na dobit manji za 145 milijardi forinti.

To znači da će 145 milijardi (forinti) ostati u kompanijama. Što se pak tiče proračunskih prihoda, rezervni fond od 200 milijardi forinti biće više nego dovoljan da se pokrije taj manjak“, dodao je Varga.

Mađarski mediji strahuju pak da bi zemlja mogla postati porezna oaza.

Ako je cilj vlade privlačenje multinacionalnih kompanija i ulaganja, opšte je poznata stvar da te divove manje zanima porez na dobit a više porezi na dohodak“, piše internet informativni portal Index.hu.

Mađarski su porezi na dohodak među najvišima u Evropskoj uniji.

Orban je također naglasio da želi podići minimalnu platu “što je više moguće”, ne navodeći tačan iznos.

Trenutno je minimalna plaća u Mađarskoj 111 hiljada forinti (360 eura).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *