Krediti u “švajcarcima”: Od iduće sedmice potpisivanje 124 ugovora

Dodajte komentar

Heta asset resolution počeće iduće sedmice potpisivanje ugovora o regulisanju duga sa klijentima na osnovu izmjena Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure – saopšteno je juče Pobjedi iz ove faktoring kompanije. Podsjetimo da je HAAB ustupila 129 kreditnih partija vrijednih oko 66 miliona eura Heti 124, a pet beogradskom B2 Holdings kapital.

Ugovori o regulisanju duga su poslati svim klijentima kojima je Hypo Alpe Adria Banka Podgorica, sada Adiko banka odobrila kredit u CHF-u, a koji su pojedinačnim ugovorima o ustupanju potraživanja kupljeni od strane društva HETA. Kompletna kalkulacija je odrađena na osnovu podataka primljenih od strane Adiko banke a korišćena metodologija je potvrđena od Centralne banke Crne Gore. Već sljedeće sedmice počeće potpisivanje ugovora o regulisanju duga, pred nadležnim notarima, sa klijentima koji su prihvatili ugovor“, objasnili su juče iz HETA-e.

Iz ove faktoring kompanije su saopštili da još ne znaju koliki će biti ukupni trošak konverzije ovih kredita.

Ukupan trošak će biti poznat kada se svi klijenti izjasne na dostavljeni ugovor o regulisanju duga istakli“, su oni.

U HETA-e kažu da nemaju zvaničnih informacija o postupanju Ustavnog suda nakon što su podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti sa zahtjevom za privremenu naredbu.

Pobjeda je prije par dana objavila i tvrdnje Adiko banke, bivše HAAB, da je konvertovala svih 107 kredita u švajcarskim francima u eure koji su redovno ili prinudnom naplatom otplaćeni. Početkom ove sedmice su saopštili da su isplatili 63 klijenta i dodali da će ih primjena Zakona o izmjenama i dopunama zakona koštati oko milion eura.

Rok za konverziju ovih kredita ističe 22. novembra ove godine. Parlament je početkom septembra ove godine usvojio zakon o ,,švajcarcu na prijedlog DF-a, a kasnije su prihvaćena i dva amandmana DPS-a. Zakon se odnosi i na kredite ne samo u banci nego i faktoring kompaniji HETA. Njime se definiše da se klijentima koji su preplatili kredit vrati novac, a zatezna kamata se neće naplaćivati. Kamatna stopa je 8,2 odsto. Zakon o konverziji kredita u CHF-u u eure donijet je u julu prošle godine, ali su se u međuvremenu pojavili problemi u njegovoj implementaciji pa se potom išlo na izmjene i dopune. Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala HAAB, a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *