Erdogan optužio Zapad da pomaže Islamskoj državi

Dodajte komentar

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je tokom zvanične posjete Pakistanu da Zapad pomaže Islamskoj državi.

Erdogan je u obraćanju poslanicima pakistanskog parlamenta rekao da Zapad podržava “Daeš” (pogrdan arapski naziv za teroriste) i dodao da je oružje pronadjeno kod ekstremista proizvedeno u zapadnim zemljama.

Turska je članica NATO i koalicije okupljene oko SAD koja se bori protiv ID u Siriji i Iraku. Kako navodi agencija AP, vazdušni napadi koalicije pomogli su iračkim i sirijskim snagama da protjeraju teroriste iz mnogih gradova.

Ekstremisti ID zaplijenili su veliki dio vojnih vozila i oružja, koje su SAD donirale iračkim vlastima, u ljeto 2014. godine kada su se raširili u toj zemlji.

Neki mediji krajem prošle godine su Bilala Erdogana, sina turskog predsjednika označili kao glavnog čovjeka Turske u pregovorima sa ovim terorističkim organizacijama kada je kupovina nafte na crno u pitanju.

Ruski mediji, prije svih njihov međunarodni kanal na engleskom jeziku RussiaToday, aktuelizovali su ovu temu nakon što su turske vazdušne snage oborile ruski vojni avion Su-24 u vazdušnom prostoru Sirije.

Jedan od razloga za obaranje tog aviona, tvrde pojedini ruski mediji, je i ruska vojna intervencija u Siriji, kojom su pogođeni upravo teroristi koji naftom vrednom nekoliko stotina miliona dolara snabdijevaju Tursku.

O ovom poslu Turske i terorista pričao je i Dejvid Koen, državni sekretar u Ministarstvu finansija Amerike zadužen za borbu protiv finansiranja terorizma. On je istakao kako Islamska država od prodaje nafte zarađuje milion dolara dnevno, a da im je najveći kupac upravo Turska.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *