Za ulazak u Šengen bez viza putno odobrenje i 5 eura

Dodajte komentar

Putnici koji dolaze u EU će morati da pribave prethodno odobrenje saglasno novom Sistemu evropskih putnih informacija i odobrenja kako bi se sigurnosno ojačale granice Evrope predstavljeno je u srijedu.

ETIAS shema za jačanje evropskih granica, koja uključuje aplikacijsku naknadu od 5 eura, prikupiće informacije o svim onim koji putuju bez viza u Evropsku uniju kako bi se unaprijed omogućile nepravilne migracije i sigurnosne provjere.

Osiguravanje granice Evrope i zaštita građana je prvi prioritet Komisije, rekao je prvi potpredsjednik Frans Timmermans.

ETIAS će zatvoriti informacioni jaz unakrsnim čekiranjem podnositelja zahtjeva izuzetih od viza u odnosu na sve naše druge sisteme. U isto vrijeme, budući ETIAS će biti lak, brz, jeftin i učinkovit“, rekao je on.

Državljani zemalja sa viznom liberalizacijom će i dalje će moći putovati bez viza, ali će morati da pribave jednostavno putno odobrenje prije svog putovanja u schengenskom prostoru.

To će pomoći identifikovanje osoba koje mogu predstavljati nepravilan migracioni ili sigurnosni rizik prije nego što ona stignu na granicu i znatnom poboljšamnju sigurnosti spoljnih granica.

ETIAS je takođe osmišljen kako bi se premostio informativni jaz za putnike bez viza kroz prikupljanje informacija koje bi mogle biti od vitalnog značaja za vlasti država članica prije njihovog dolaska na granice Schengena.

ETIAS će olakšati prelazak granice državljanima oslobođenih viza iz trećih zemalja. Putnici će imati pouzdanu ranu indikaciju ulaska u Šengenski prostor koji je usmjeren na smanjenje broja odbijanja ulaska.

Kako bi se odlučilo hoće li izdati ili odbiti zahtjev za put u EU, automatizovani sistem će sprovoditi prethodne provjere. Iako će konačna odluka o odobrenju ili odbijanju ulaska uvijek biti donesena od nacionalnih graničara koji sprovode granične kontrole pod šengenskim granicama, prethodne provjere svih putnika će olakšati granične provjere i osigurati koordiniranu i harmonizovanu procjenu državljana oslobođenih viza iz trećih zemalja.

ETIAS-om će upravljati Evropska granična i obalna straža u bliskoj saradnji s nadležnim tijelima država članica i Europolom.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *