UniCredit razmatra (demantuje) spajanje sa Societe Generale

Dodajte komentar

UniCredit i Societe Generale odbili su da prokomentarišu moguće spajanje između njih.

Glasine o mogućem spajanju između francuske i italijanske banke su već godinama unazad aktivne i ponovo su se pojavile nakon što je za Izvršnog direktora Unicredit banke imenovan Jean-Pierre Mustier, bivši šef investicionog bankarstva SocGen.

Ovo je objavila u ponedjeljak italijanska novinska agencija ANSA koja navodi da slične glasine ponovo kruže na finansijskim tržištima.

“To su tržišna nagađanja koje banka ne namjerava komentarisati”, rekao je portparol UniCredit.

Iz Societe Generale su takođe kazali da ne komentarišu tržišne glasine.

Izvor unutar UniCredita je Rojtersu nedavno kazao da neki menadžeri u banci vjeruju da Mustier priprema spajanje sa francuskom bankom.

Još jedan investicioni bankar kao izvor iz druge banke takođe spominje takav scenario. On navodi da će Mustier, od koga se očekuje da pokrene emitovanje novih dionica u prvom tromjesečju iduće godine, vjerovatno pokušati da prikupi vise novca nego što je potrebno, kako bi ojačao tržišnu poziciju imajući u vidu spajanje sa SocGen-om.

Taj proces može biti sproveden u periodu 12-18 mjeseci nakon emisije novih udjela, rekao je izvor Rojtersu.

Druga dva upućena izvora, kazala su da je takav scenario spajanja teško izvodljiv zbog regulatornih ograničenja.

Banke u Evropi se nalaze pod pritiscima da konsoliduju poslovanje, s obzirom na izloženost ogromnim lošim kreditima i niskom profitabilnošću. Neto dobit UniCredita u trećem je tromjesečju 2016. godine iznosila 447 miliona eura, što je za 11,8 posto manje u poređenju s istim razdobljem godine ranije.

Mustier, koji je na čelu UniCredita od jula mjeseca, će pokušati da ojača kapital sa dodatnih 10 do 13 milijardi euranavode brojni izvori. To bi bilo više od početnih očekivanja za 7 -8 milijardi eura gotovine i ujedno će povećati UniCredit-ovu tržišnu vrijednost na 24-27 milijardi eura. Time se približava SocGen-u čija je trenutna tržišna vrijednost oko 32 milijardi eura, prema podacima Rojtersa.

Očekuje se da će UniCredit, koji takođe planira prodaju imovine, objaviti povećanje kapitala zajedno s rezultatima i strateškim planom na sastanku koji je najavljen za 13. decembar.

Još 2007, godine je bečki dnevni list Der Standard pisao o potencijalnom spajanju ove dvije banke, dok se milanski dnevni list Corriere della Sera tada pitao hoće li glavno sjedište banke ubuduće biti u Milanu ili u Parizu. Ipak, te planove je omela svjetska finansijska kriza.

Da li planovi o spajanju uopšte postoje, znaćemo u narednih godinu dana.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *