Evropske berze u blagom padu, najveći gubitnik bankarski sektor

Dodajte komentar
Na evropskim berzama u četvrtak ujutro većina indeksa blago je pala, pod pritiskom bankarskog sektora, a ulagači su oprezni zbog slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je juče oslabio 0,2 posto.

Frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su oko 9,30 sati u minusu 0,1 posto, dok je londonski FTSE ojačao 0,3 posto.

Najviše su jutros pale cijene dionica u bankarskom sektoru, u prosjeku za 0,9 posto. Taj je sektor u ovoj godini najveći gubitnik zbog rekordno niskih kamatnih stopa u eurozoni i sporog rasta ekonomije.

No, posljednjih dana se izgledi za profitabilnost banaka poboljšavaju, s obzirom na rast prinosa na obveznice i mogućnost povećanja kamata u SAD-u.

Oštro je, više od 3 posto, jutros pala i cijena dionice Ahold Delhaizea, nakon što je taj operator trgovinama izvijestio o slabijim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

S druge strane, snažno je, gotovo 4 posto, porasla cijena dionice Investeca jer je ta južnoafrička finansijska grupa izvijestila o većoj dobiti nego što se očekivalo.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,1 posto.

Uprkos rastu u posljednja dva dana, taj je indeks i dalje na gubitku od početka nedjelje za otprilike 1 posto, što je posljedica strahovanja ulagača od odljeva kapitala iz regije.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks jutros ostao gotovo nepromijenjen, na 17.862 boda, najvišoj nivou u devet i pol mjeseci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *