Odustajanje Panasonica srušilo dionicu Gorenja 30 posto

Dodajte komentar

Panasonic neće povećati svoj vlasnički udio u Gorenju u kojemu trenutno ima oko 12 posto dionica, objavila je prošlog četvrtka japanska korporacija koja je od jula sprovodila dubinski pregled poslovanja slovenačkog preduzeća.

Zbog odluke Panasonica, ali i očekivanja najnovijih rezultata poslovanja Gorenja, trgovanje dionicama Gorenja na Ljubljanskoj burzi u četvrtak i petak bilo je privremeno obustavljeno.

U ponedjeljak uslijedio je pravi potop jer su dionice Gorenja izgubile 30 posto vrijednosti. Gorenje je u međuvremenu objavilo da je na nivou cijele grupe u prvih devet mjeseci ove godine zabilježilo 900,9 miliona eura prihoda od prodaje, dok je čista dobit od 4,1 miliona eura mnogo bolji rezultat u odnosu na gubitak od 6,9 miliona eura u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Nedovoljno konkurentni

Razočaranje investitora Panasonicovim povlačenjem iz preuzimanja Gorenje stvorio je novi temelje za dalje trgovanje dionicama s cijenom od oko šest eura i pitanje je hoće li dalje padati, pišu Finance. “Dionica Gorenje još uvijek je znatno vrijednija, 30 posto, u odnosu na nivo s početka godine, a pad veći od trenutnog ne očekujemo“, kaže Tina Orzan iz Alte Invest.

Jednako misli i Domen Granda iz GBD BPD. “Razočaranje ulagača u ovom slučaju već je uračunato”, kaže Granda. “Rezultati koje je kompanija objavila bili su malo iznad naših očekivanja, Gorenje bilježi četvrto uzastopno pozitivno tromjesečje i poslovanje se poboljšava“, kaže Tina Orzan.

Sljedećih dana dionica Gorenja biće još uvijek pod daljim prodajnim pritiskom i ako veći vlasnici odluče da smanje svoje udjele na tržištu neće biti dovoljno likvidnosti. Procjenjujem da će Gorenje pri cijeni od pet eura za dionicu opet biti zanimljivo za kupovinu “, kaže Domen Granda.

Poslovni

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *