Burić: Naš Hilton među najljepšima u Evropi, investirano tri puta više nego što su bile obaveze

Dodajte komentar

Čelnici lanca “Hilton” veoma su zadovoljni hotelom u Podgorici, njegovim enterijerskim rješenjima, opremom, eksterijerom, ali i dodatnim sadržajima koji nijesu uobičajeni za hotele u njihovom lancu. To je doprinjelo da ga okvalifikuju jednim od najljepših “Hiltona” u Evropi.

Vlasnik firme “Normal CompanyŽarko Burić, kazao je da je prvobitni plan bio da se u hotel “Hilton” u Podgorici investiraju 44 miliona eura, ali da je prilikom opremanja hotelskog enterijera došlo do neplaniranih troškova, pa je ukupna investicija na kraju iznosila 47 miliona eura, od kojih su, kako je pojasnio, značajna sredstva obezbijeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovo je jedna od najuspješnijih privatizacija u Crnoj Gori, imajući u vidu da je u izgradnju hotela investirano skoro tri puta više nego što su bile obaveze prema Ugovoru o privatizaciji. Ujedno, puštanjem u rad hotela “Hilton” otvoreno je 155 novih radnih mjesta”, rekao je Portalu Analitika vlasnik “Normal Company”, koja je bila investitor projekta.

ANALITIKA: Ukupna ulaganja u “Hilton” premašila su ukupna ulaganja u hotel “Splendid“. Koliko je na kraju tačno novca uloženo u “Hilton“?

BURIĆ: Hotel “Hilton” u Podgorici je drugi “Hilton” sa pet zvjezdica na Balkanu, i ovo je najveća investicija ovog tipa u poslednjih 11 godina, odnosno od izgradnje “Splendida”. “Hilton” ima 180 smještajnih jedinica, šest kongresnih sala, spa centar, sky bar, restoran, cigar club i ostale prateće sadržaje.

Planirana investicija u hotel bila je 44 miliona eura. Međutim, prilikom opremanja enterijera došlo je do neplaniranih troškova, tako da je ukupna investicija na kraju iznosila 47 miliona eura, od kojih su značajna sredstva obezbijeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Imajući u vidu brojne prednosti koje pripadnost jednom ovakvom lancu donosi, vjerujem u isplativost investicije uz zajedničke napore koje s jedne strane ulaže moja kompanija, a sa druge strane i “Hilton” svojim ekspertskim znanjem i iskustvom.

ANALITIKA: Na koji način dobijate podršku države kada je u pitanju ova izuzetno značajna investicija u hotel sa imenom prepoznatim širom svijeta?

BURIĆ: Crna Gora je prepoznala turizam kao najznačajniju privrednu granu i razvija se u pravcu unaprjeđenja turističke ponude visokog nivoa. U tom smislu su napravljeni značajni pomaci. Jedan od značajnih podsticaja ulaganja u turističku privredu, a posebno hotele visoke kategorije, je ukidanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za hotele nivoa četiri i pet zvjezdica, što je definisano izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata iz 2013. godine. Uz to, najavljeno smanjenje poreza na dodatu vrijednost na sedam odsto za hotele od pet zvjezdica takođe će u značajnoj mjeri doprinijeti povećanju konkurentnosti turističkog sektora i podstaći investitore da ulažu u hotelske sadržaje.

Glavni grad je prepoznao značaj dolaska ovakvog brenda visoke kategorije, koji će u značajnoj mjeri obogatiti njegovu turističku ponudu i učiniti Podgoricu kongresnim centrom u regionu, posebno imajući u vidu da hoteli sličnog nivoa, kapaciteta i sadržaja nedostaju i mnogo većim gradovima regiona poput Ljubljane, Sarajeva ili Skoplja. Podgorica zaslužuje da zadrži nekadašnji simbol grada kakav je bio hotel “Crna Gora” kada je otvorio svoja vrata prvim gostima davne 1953. godine, ali u novom i modernom ruhu koji će u potpunosti odgovoriti na potrebe savremenog čovjeka.

ANALITIKA: Kako ste zadovoljni početkom rada hotela?

BURIĆ: Iza nas je jedna faza – faza izgradnje i opremanja hotela koja nije bila nimalo jednostavna. Sada kada je hotel pušten u rad očekuje nas druga faza, koja neće biti lakša već samo drugačija. Nama možda malo draža, jer ćemo biti u prilici da posjetiocima pokažemo koje su to prednosti “Hiltonovog” gostoprimstva. Očekujemo da će se u narednom periodu, kao što to obično biva kod novosagrađenih hotela, povećati angažovanje svih kapaciteta, kao i da će se unaprijediti nivo usluge.

ANALITIKA: Kakve su reakcije iz centrale “Hiltona“?

BURIĆ: Čelni ljudi lanca “Hiltona” veoma su zadovoljni hotelom u Podgorici, njegovim enterijerskim rješenjima, opremom, eksterijerom, ali i dodatnim elementima i sadržajima koji nijesu uobičajeni za hotele u njihovom lancu. To je doprinjelo da ga okvalifikuju jednim od najljepših “Hiltona” u Evropi.

Podrška “Hiltona” koja će biti jedna od konstanti od momenta otvaranja, ogleda se i u integraciji softverskih sistema, što podrazumjeva i praćenje funkcionisanja hotela, uključujući posjećenost, sisteme rezervacija, ocjene posjetilaca, učinak zaposlenih… Sve funkcioniše u skladu sa standardima i već etabliranom i dobro poznatom praksom, tako da nema mjesta iznenađenjima.

ANALITIKA: Očekuje Vas sudski spor za rješavanje pitanja komunalija sa Agencijom za izgradnju i razvoj Podgorice. Pojasnite o čemu se zapravo radi?

BURIĆ: Rješenjem o kategorizaciji ugostiteljskog objekta hotelu “Hilton” dodijeljeno je pet zvjezdica i on je dobio dozvolu za rad. U procesu regulisanja međusobnih odnosa hotela i Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, došlo je mimoilaženja u tumačenju primjene zakona i drugih pravnih akata koji regulišu plaćanje i oslobađanje plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za hotele nivoa pet zvjezdica. Kao posljedica toga, na našu inicijativu je pokrenut sudski proces kod nadležnog suda koji će donijeti konačnu odluku da li je hotel “Hilton” oslobođen plaćanja dijela naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. S tim u vezi, do donošenja konačne sudske odluke nećemo se više oglašavati po ovom pitanju.

ANALITIKA: Koliko će dolazak “Hiltona“ uticati na turističku ponudu Podgorice?

Ponosan sam što je Crna Gora postala nova destinacija za “Hilton”. Dovođenje ovog brenda u glavni grad učiniće da pored primorja, koje je svakako glavna turistička atrakcija, i Podgorica postane mjesto koje se ne zaobilazi tokom cijele godine. Hotel će svojim sadržajima ponuditi mogućnosti kako za odmor i uživanje, tako i za organizovanje kongresa i drugih događaja na visokom nivou.

Moram naglasiti da je ovo jedna od najuspješnijih privatizacija u Crnoj Gori, imajući u vidu da je u izgradnju hotela investirano skoro tri puta više nego što su bile obaveze prema Ugovoru o privatizaciji. Ujedno, puštanjem u rad hotela “Hilton” otvoreno je 155 novih radnih mjesta.

Izvor: portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *