Rast tržišta lizinga u Srbiji

Dodajte komentar

Tržište finansijskog lizinga u Srbiji je nastavilo da bilježi rast, pokazuju rezultati analize tržištaza treći kvartal 2016. godine, koje je objavila Asocijacija lizing kompanija Srbije.

Naime, uknjiženo je 217 miliona eura novih plasmana, što je za 41 milion eura više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Najveći rast je zabiljezilo finansiranje komercijalnih i teretnih vozila, koje iznosi 95,62 miliona eura novih plasmana. Slijedi finansiranje mašina i opreme, koje je zabilježilo ukupnu vrijednost od preko 50 miliona eura, što je 7 miliona više u odnosu na isti period 2015. godine. Ukupna vrijednost plasmana finansirana vrijednosti putničkih vozila je iznosi 65 miliona, što je rast za oko 6 miliona eura.

U trećem kvartalu ove godine vrijednost novozaključenih ugovora porasla je posebno u djelatnosti saobraćaja i informisanja jer podaci pokazuju da su kompanije, putem lizinga, u privredu Srbije investirale više od 78 miliona eura. Ukupna vrijednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga porasla je za 23,4 procenata u odnosu na prošlu godinu.

U ovoj godini finansiranje nekretnina putem finansijskog lizinga iznosi 5 miliona eura odnosno 2 miliona eura više u odnosu na isti period 2015. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *