Pregled štampe za 15. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Kasni budžet za 2017, čeka se nova Vlada

Zakonski rok u kome Predlog zakona o budžetu za 2017. godine Vlada treba da pošalje parlamentu istekao je danas, a kada će najvažniji ekonomski akt za narednu godinu biti u skupštinskoj proceduri nije poznato.

Na proljeće kontramjere za albaniju

Crna Gora će na proljeće uvesti kontramjere za uvoz voća i povrća iz Albanije, ukoliko ta zemlja u naredna dva mjeseca ne izmijeni politiku akciza, saopšteno je na sjednici Odbora udruženja poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije Privredne komore.

Država se najviše zadužila kod CKB

Na Montengroberzi juče je prodato državnih obveznica za ukupno 75,34 miliona eura neophodnih za finansiranje državnog budžeta. Prema informacijama Vijesti pojedinačno najveći kupac bila je Crnogorska komercijalna banka (CKB) koja je uložila više od 15 miliona eura.

Dnevne novine

Veća vrijednost građevinskih radova

Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu veća je 13,4 odsto u odnosu na prethodni, pokazuju podaci Monstata. Efektivni sati na građevinskim radovima u trećem kvartalu veći su 20,9 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok su 2,1 odsto veći u odnosu na drugi kvartal.

Prosječan oktobarski račun za struju 30 eura

Prosječan oktobarski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 29,99 eura, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Nerealna obećanja o novim radnim mjestima

Obećanja o otvaranju novih radnih mjesta i očuvanju postojećih kada je riječ o izgradnji novih termoelektrana na ugalj u jugoistočnoj Evropi, uključujući drugi blok TE u Pljevljima, govoto su u svim slučajevima prenaglašena, pokazala je nova studija mreže CEE Bankwatch.

Dan

Sumnjaju da je tender za Luku Bar namješten

Izvršni odbor Sindikalne organizacije AD Luka Bar održao je juče sastanak na kojem su sindikalni aktivisti lučkog operatera istakli nezadovoljstvo zbog razvoja situacije u tenderskom procesu za ovo preduzeće.

Statis kupio obveznice za sedam miliona

Na Montenegroberzi su juče, prvog dana aukcije, prodate 7,53 hiljade državnih obveznica za 75,32 miliona eura. Državne obveznice u vrijednosti od sedam miliona eura kupila je Univerzal kapital banka, vlasništvo Sigma delta holdingsa Podgorica, čiji je vlasnik Grk Petros Statis, potvrđeno je “Danu”.

Struja skuplja od 1. januara

Regulatorna agencija najavila je da će se od januara naredne godine primjenjivati nova metodologija za određivanje regulatorno dozvoljenog prihoda, što znači da će struja najvjerovatnije poskupiti.

Pobjeda

Profit 13,7 miliona eura

Elektroprivreda je za šest mjeseci ove godine ostvarila profit od 13,7 miliona eura, što je za dva miliona eura više nego u istom periodu prošle godine.Prihod za pola godine bio je 111,2 miliona, a u istom periodu prethodne 118,1 milion eura.

Državi ostavljaju dugove, otvaraju nove firme

Kako zaustaviti stečajce da osnivaju nove firme i tako produbljuju nelikvidnost privrede kojaje jedan od ključnih problema naše ekonomije? Koliko je ovo ozbiljno pitanje pokazuju brojke samo u ovoj godini zaključno sa oktobrom stečaj je otvoren u 353 društva i to u 339 po prijedlogu osnivača, a povjerilaca svega 18.

CEAK sedmi put tuži Crnu Goru

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAK), nekadašnji većinski vlasnik Kombinata aluminijuma, najavila je parnične postupke protiv države Crne Gore, stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića i kompanije Montenegrobonus pred kiparskim sudovima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *