Šta smo naučili o tržištima iz sumanutih berzanskih reakcija na Trumpovu pobjedu

Dodajte komentar
Wall Street

Berzanski indeks Dow Jones u četvrtak je završio na rekordnom nivou, skočivši za 218.19 bodova, odnosno oko 1,2 posto na 18,807.88 bodova. Stari rekord, koji je dan i po nakon pobjede Trumpa potučen iznosio je 18,873.66 bodova.

Dan ranije, u srijedu, neočekivana vijest o pobjedi Donalda Trumpa na izborima podstakla je rasprodaju i pad berzanskih indeksa na svim važnim svjetskim tržištima, pad dolara te snažan rast cijene zlata, tradicionalno percipiranog kao sigurne investicije.

Što oscilacije govore o tržištima?

Ni tri sata kasnije, tržišta su se počela oporavljati od početnog šoka, a berzanski indeksi rasti, brišući prethodne gubitke, da bi dan kasnije, kao u slučaju industrijskog Dow Jones indeksa, dostigli nove rekorde. Što ovakve silovite oscijacije govore o tržištima?

Jedno nedjelju dana ranije, piše Business Insider, većina ljudi koji se bave investicionim strategijama ne bi predvidjela rekordni skok indeksa da su izborne ankete kojim slučajem pokazale da Donald Trump vodi u predsjedničkoj trci. Trump se, naime, percipirao kao nepredvidljivi kandidat, a tržišta su sklona svaku nepredvidljivost da tumače kao rizik. Kako je pobjeda Trumpa postala sve izvjesnija, tržišta su inicijalno malo podivljala, da bi se ubrzo zatim oporavila.

Slična situacija dogodila se i nakon Brexita. Iako su ankete uoči referenduma u Velikoj Britaniji tvrdile kako većina Britanaca želi ostati u EU, dogodilo se upravo suprotno, a na tržištima je privremeno zavladao haos. Kako se situacija u međuvremenu stabilizovala, čini se kako možemo zaključiti da su tržišta mnogo osjetljivija na iznenađenja i neizvjesnost nego na ishod političkih događanja, kakav god njihov predznak bio.

Nepouzdane ankete i prve reakcije ulagača

Na neki način, ponosan sam na tržišta, odnosno činjenicu da su se tako brzo stabilizovala”, rekao je Jeff Kleintop, šef globalnih investicionih strategija u brokerskoj kući Charles Schwab za Business Insider. “Naučili su lekciju na Brexitu kako ne treba nužno slijediti prve reakcije na tržištu”.

Ankete uoči predsjedničkih izbora, kao i u slučaju Brexita, potpuno su promašile u svojim predviđanjima, što je doprinijelo intenzitetu reakcija na tržištima. “Sve je to prilično ludo. Anketari bi odreda trebali da dobiju otkaze. Tržišta nisu bila pripremljena na ovo”, kazao je glavni tržišni strateg burze u Melbourneu Chris Weston.

U oba slučaja, ankete koje su se sprovodile prije predsjedničkih izbora i prije referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, ozbiljno su podbacile, što je doprinijelo pomalo paničnim prvim reakcijama ulagača koji se se, baš kao i nakon Brexita, počeli rješavati riskantnih ulaganja.

Preslagivanje portfolija

Većina investitora odmah je počela da preslaže portfolije što se u slučaju predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama vidjelo istog dana, jer su najveći dobitnici na berzama bile industrijske, energetske, finansijske i farmaceutske kompanije, odnosno sektori koji će najviše profitirati ako se Trump bude držao onoga što je obećao tokom kampanje.

Analitičar Tom Lee iz Fundstrata, firme koja se bavi istraživanjem tržišta i konsaltingom, još je u ponedjeljak, dakle prije izbora, za Business Insider kazao kako će berzanski indeksi privremeno podivljati bez obzira pobjedi li Hillary Clinton ili Donald Trump. Lee je takođe ispravno predvidio i da će dionice skočiti ako Trump pobjedi.

Tržišta mrze neizvjesnost

Samo neki od razloga kojima je to obrazložio su činjenice kako je više od 100 biznismena podržalo Trumpovu kandidaturu, recimo Carl Ichan i John Paulson, a među njegovim predizbornim obećanjima su smanjenje korporativnih poreza i veće investicije u infrastrukturu.

Ono što je sasvim izvjesno jest da tržišta ne vole neizvjesnost i nepredvidljivost, ali čini se da su počela mnogo brže da reaguju na političke promjene. Kleintop je objasnio da je tržištima trebalo tri mjeseca za oporavak nakon što je kriza dosegnula vrhunac, točnije, kada je 2011. godine Kongres donio odluku o rezanju državne potrošnje i stepenu deficita.

Nakon Brexita, tržištima su trebala tri dana za stabilizaciju, a nakon pobjede Trumpa na izborima, samo tri sata. Jedino što je sigurno, napomenuo je, da će tržišta i dalje biti volatilna, odnosno, rasti, pa padati, pa zatim ponovno rasti.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *