EU tržišta: Bankarski sektor i preuzimanja podstakli berze

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak su cijene dionica znatno porasle, ponajviše u bankarskom sektoru, a pozitivno na tržište utiču vijesti o preuzimanjima.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih dionica bio je u 11,00 sati u plusu 1,1 posto, nakon što je u petak oslabio 0,4 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,00 sati na dobitku 1,10 posto, na 6.805 bodova, dok je pariški CAC ojačao 1,50 posto, na 4.558 bodova, a frankfurtski DAX 1,15 posto, na 10.790 bodova.

Među najvećim je dobitnicima jutros bankarski sektor, s rastom cijena za 1,8 posto, pri čemu je najveća dobitnica dionica UniCredita, koja je poskupila 5,8 posto.

Reuters je protekloga vikenda objavio da bi najveća italijanska banka mogla izdati nove dionice u vrijednosti između 10 i 13 milijardi eura kako bi namakla svježi kapital.

U finansijskim krugovima puno se spekuliše i o povezivanju UniCredita i francuske Societe Generale banke, no italijanska je banka to jutros demantovala.

UniCredit je u središtu restrukturiranja i povećanja kapitala, no njen novi šef je radio za SocGen, pa te špekulacije imaju smisla“, kaže Ion-Marc Valahu, portfolio menadžer u fondu Clairinvest.

Snažno je, 7 posto, skočila i cijena dionice Commerzbanke, nakon napisa u medijima da bi ta njemačka banka od Allianza mogla preuzeti manjeg konkurenta Oldenburgische Landesbank.

Među dobitnicima je i dionica Siemensa, s rastom cijene za 1,8 posto, nakon vijesti da će ta najveća evropska industrijska grupa za 4,5 milijardi dolara preuzeti američkog softverskog proizvođača Mentor Graphics.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *