Danas prodaja državnih obveznica putem aukcije

Dodajte komentar

Prodaja državnih obveznica, o kojoj je Vlada donijela odluku prije desetak dana, počinje danas. Obveznice će biti emitovane u skladu sa Odlukom o emisiji državnih hartija od vrijednosti, koju je usvojila Vlada Crne Gore i Rješenjem o odobrenju prospekta za javnu ponudu emisije državnih obveznica, odobrenog od strane Komisije za hartije od vrijednosti, pišu Dnevne novine.

Iznos emisije je 100.000.000 eura, ukupna količina obveznica iznosi 10.000, nominalna vrijednost je 10.000 eura po jednoj obveznici. Rok dospjeća navedenog instrumenta je četiri godine, odnosno 2020. godine. Radi se dužničkoj dugoročnoj obveznici i vlasnicima će biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata. Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu u iznosu od četiri sa godišnjim rokom dospijeća počev od 16. novembra 2017. godine“, naglasili su u Montenegroberzi.

Ukoliko neko kupi jednu obveznicu čija je nominalna vrijednost 10.000 eura, na godišnjem nivou će mu biti isplaćivana kamata u iznosu od 400 eura naredne četiri godine, a nakon tog perioda iznos glavnice od 10.000 eura. Ukupna zarada za četiri godine od pripadajućih kamata za kupljenu jednu obveznicu iznosi 1.601,0959 eura. Zaključenje transakcija će se obavljati putem članova Montenegroberze AD Podgorica brokerskih kuća. Na toj osnovi zainteresovani privredni subjekti i građani mogu kupovati državne obveznice posredstvom brokerskih kuća koje posluju na Montenegroberzi AD.

Zaključenje transakcija se može obaviti i posredstvom banaka, koje imaju dozvolu i licencu za obavljanje kastodi poslova na crnogorskom tržištu kapitala. S tim u vezi, potencijalni ulagači, potrebno je da imaju potpisan klijentski ugovor sa bankom ili brokerskom kućom i da tom prilikom potvrde/potpišu nalog za kupovinu obveznica“, ističu u Montenegroberzi.

Zainteresovani klijenti, pravna ili fizička lica uplaćuju potrebni iznos za kupovinu obveznica na račun brokerske kuće ili banke sa kojom su sklopili klijentski ugovor tj. preko koje žele da kupe Državne obveznice, a nakon trgovine istih, brokerska kuća ili banka uplaćuje novac na račun trezora Ministarstva finansija.

Ukoliko neko iz inostranstva želi da kupi obveznice države Crne Gore, imaće mogućnost da novac direktno uplaćuje na devizni račun Ministarstva finansija, a u dogovoru sa ovlašćenim brokerom ili kastodi odjeljenjem. Na taj način će se investitorima iz inostranstva pojednostavitii olakšati trgovanje i plaćanje“, naglašavaju u Montenegroberzi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *