CEAC tužio Crnu Goru na Kipru: Traže stotine miliona eura obeštećenja

Dodajte komentar

Centralnoevropska aluminijumska kompanija CEAC, većinski vlasnik te jedan od najvećih kreditora Kombinata aluminijuma Podgorica KAP bazirana na Kipru, objavila je da je pokrenula parnični postupak protiv države Crne Gore, Veselina Perišića, stečajnog upravnika KAP-a i Crna Gora Bonus d.o.o. na kiparskim sudovima.

Slučaj se, kako su objasnili, odnosi na investicije CEAC-a u KAP i pokušajima kompanije da traži pravni lijek za nezakonito prisvajanje ovih investicija od strane Vlade Crne Gore.

Iako zahtjev još uvjek nije javno objavljen, CEAC će tražiti obeštećenje vrijedno stotine miliona eura.

CEAC-a će u tužbi tvrditi da je Crna Gora počinila prevaru time što je sa predumišljajem navela CEAC da uloži što je više moguće novca u pogon KAP-a sa namjerom da potom preuzme CEAC-ovu imovinu bez naknade.

Osvrćući se na parnice, direktor CEAC-a za korporativne poslove Andrej Petrushinin je rekao da su u više navrata tražili da Crna Gora sjedne za sto sa njima i da zajedno nađu pravično rješenje oko ovoga spora.

Ali smo stalno odbijeni. Nismo imali drugog izbora nego da tražimo pravno zadovoljenje. Imajući u vidu problem koji opterećuju pravosudni sistem Crne Gore i nedostatak jasne podjele vlasti, pravično suđenje nam nije garantovano u Crnoj Gori, zbog čega smo bili primorani da naše zahtjeve podnesemo pred sudovima na Kipru, gdje je kompanija zasnovana. Mi smo uvjereni da je kiparski sud uzeo naš zahtjev ozbiljno i ubijeđeni smo u fer i ravnopravno saslušanje koje nam je negirano u Crnoj Gori”, kazao je on.

CEAC je izjavio da ostaje posvećen i otvoren ka sporazumnom rješenju spora oko KAP-a sa Vladom Crne Gore.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *