Arapsko proljeće koštalo 614 milijardi dolara

Dodajte komentar

Arapsko proljeće je regiju od 2011. koštalo 614 milijardi dolara izgubljene dobiti, objavili su Ujedinjeni narodi. To je prva takva procjena nekog većeg ekonomskog tijela. Brojka je ekvivalent 6 posto ukupnog BDP-a u regiji, između 2011. i 2015. godine, navodi ESCWA (Ekonomska i socijalna komisija UN-a za Aziju i Pacifik).

Ustanak, koji je započeo u Tunisu srušio je lidere četiriju zemalja, ali i doveo do rata u Libiji, Siriji i Jemenu, kao i ekonomsku i društvenu stagnaciju u arapskim zemljama.

U izvještaju se opisuje društveni napredak kao “mračan”, prava građana u nekoliko zemalja su nazadovala. UN-ovi podaci takođe pokazuju da su sukobi produbili javni dug, povećali nezaposlenost, korupciju i siromaštvo i značajno pogoršali krizu izbjeglica.

Ekonomska analiza je sprovedena pomoću projekcije rasta prije ustanka. Ona takođe uključuje i zemlje koje političku sukob nije direktno pogodio, nego posredno – kroz protok izbjeglica, gubitak prihoda ili pad turizma.

Arapsko proljeće je počelo kada se nezaposleni mladić Mohamed Bouaziz decembra 2010. spalio nakon što su mu tuniske vlasti zabranile prodaju povrća na svom štandu. Bouazizijeva akcija izazvala je niz protesta širom zemlje, što je dovelo do ostavke i progonstva tadašnjeg predsjednika i prvih demokratskih izbora u Tunisu. Protesti su služili kao katalizator za proteste i ustanke u nizu drugih arapskih zemalja, uključujući Egipat, Jemen, Siriju, Bahrein, Libiju, Oman, Jordan i Maroko.

Veći dio protesta se usmjerio na pozive za više demokratskih sloboda i suzbijanje korupcije, a vlasti su odgovorile na brojnim protestima nasiljem. Libija, Sirija i Jemen tako ostaju vojna žarišta, u kojima je ubijeno više od 10.000 ljudi, države su ostale bez funkcionalne centralne vlasti. Najgore je u Siriji, gdje su u sukob uključene strane snage od 2011., a zemlja je prema procjenama ESCWA izgubila oko 259 milijardi dolara.

Kredit za Egipat

Ocjene UN-a su došle u vrijeme kada je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio trogodišnji, 12 milijardi dolara težak kredit Egiptu da bi pomogao izlazak zemlje iz duboke ekonomske krize. Egipat će dobiti 2,75 milijardi dolara odmah, a ostatak će biti povezan s ekonomskom izvedbom države i daljnjim reformama. Direktorica MMF-a Christine Lagarde rekla je da će zajam “rješavati dugoročne izazove.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *