Četiri kompanije otkupile dokumentaciju za Luku i Montekargo

Dodajte komentar
Luka Bar

Tendersku dokumentaciju za privatizaciju Luke Bar i Montekarga otkupile su četiri kompanije, kazao je Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

Rok za dostavljanje ponuda za Luku Bar ističe 1. decembra a za Montekargo 8. decembra.

Postoji značajno interesovanje i za Luku Bar i za Montekargo. Četiri kompanije su već otkupile tendersku dokumentaciju a očekujemo da bude još. Sve dok tenderski postupak traje nije uputno otkrivati o kojim kompanijama se radi“, kazao je Vujović Pobjedi.

Savjet za privatizaciju je tender za ove dvije kompanije objavio 19. oktobra, a Tenderska komisija je prije par dana izmijenila uslove za Luku Bar u dijelu koji se odnosi na ukupan promet robe iz osnovne djelatnosti luka.

Ponuđač sada mora da dokaže da je, u posljednjoj poslovnoj godini koja prethodi javnom pozivu, ostvario ukupan promet robe iz osnovne djelatnosti luka najmanje 3,5 miliona tona, dok je prvobitno bilo predviđeno pet miliona tona navedeno je u tenderskoj dokumentaciji. Ostali uslovi tendera ostali su nepromijenjeni. Podsjetimo da je na prodaju ponuđeno 17 miliona akcija Luke Bar, odnosno 30 odsto akcijskog kapitala u vlasništvu Vlade, uz obavezu kupca da predloži i realizuje obavezni investicioni program. Rok za otkup tenderske dokumentacije za Luku Bar je 21. novembar do 15 sati. Ponuđači imaju parvo da se udruže, odnosno formiraju konzorcijum. Investitorima je ponuđeno i 1,2 miliona državnih akcija Montekarga, nominalne vrijednosti po 5,2 eura.

Uz ponudu za ove kompanije ponuđač uplaćuje depozit ili dostavlja garanciju za ponudu u korist Savjeta za privatizaciju u iznosu od 200.000 eura i to u formi bezuslovne bankarske garancije, naplative na prvi poziv, izdate od banke koja ima kreditni rejting najmanje BBB prema Standard and Poor’s agenciji, ili banke koju Tenderska komisija, prema svojoj diskreciji, odobri na osnovu unaprijed dostavljenog zahtjeva.

Istog dana kada je tender raspisan Vujović je kazao da se za ove dvije kompanije interesuju investitori iz Poljske, Kine i Turske.

U pitanju su kompanije sa srodnom djelatnošću, što znači da se radi o strateškim partnerima. Tenderska komisija je zato procijenila da je vrijeme da se ide u susret izboru strateškog investitora koji bi povezao korišćenje kapaciteta i Luke i Montekarga naveo je tada Vujović, dok su mediji kasnije javili da je i vlasnik Uniproma Veselin Pejović zainteresovan za Luku i da navodno pregovara sa poljskom OT Logistics grupom i još dvije kompanije o partnerstvu u kupovini akcija Luke Bar. Pominjalo se i da su Poljaci zainteresovani za Montekargo.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *