Agrogor refinansirao 840 mil. eura obaveza, sljedeće godine IPO

Dodajte komentar

Koncern Agrokor produžio je dospjeća postojećih zaduženja u iznosu od oko 840 miliona eura za dvije do tri godine, objavio je Agrokor na svojim internet stranicama.

Kako se navodi u objavi, Agrokor je s VTB Bank (Austrija) ugovorio produženje postojećeg duga od oko 340 miliona eura za približno dvije do tri godine.

To je dodatak produženju kratkoročnih obaveza iz raznih bilateralnih i klupskih kredita u iznosu od oko 500 miliona eura s BNP Paribas, Credit Suisse (London), Goldman Sachs International Bank, J.P. Morgan Securities, Sberbank Europe i Sberbank of Russia, koje je najavljeno 19. septembra ove godine i čiji su uslovi za stupanje na snagu sada ispunjeni, objašnjavaju iz koncerna.

Agrokor je time smanjio kratkoročnu zaduženost, a većina njegovih finansijskih aranžmana dospijeva na naplatu od 2019. nadalje, navode iz Agrokora.

Inače, refinansiranje duga sprovedeno je ugovaranjem novih ili izmjenama postojećih ugovora o kreditima o čemu su putem Zagrebačke berze izvijestile i neke kompanije iz sastava koncerna koje su za te obaveze preuzele garancije.

Agrokor za sljedeću godinu predviđa javnu ponudu dionica (IPO) na Londonskoj berzi.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *