Panasonic odustao od preuyimanja Gorenja, cijena dionica preskupa

Panasonic, koji je vlasnik nešto više od 10 posto Gorenja, neće povećati vlasništvo. U japanskom koncernu su nakon pregleda utvrdili da povećanje vlasničkog udjela u Gorenju nije u skladu sa njihovom investicionom strategijom.

Predsjednik i izvršni direktor kompanije Panasonic Europe i izvršni direktor Panasonica Laurent Abadie je putem konferencijskog poziva rekao da saradnju s Gorenjem izuzetno poštuje, ali da je cijena za osiguranje većeg vlasnilkog udjela previsoka. Cijena dionice Gorenja je od jula porasla za oko 40 posto, izvijestila je RTV Slovenije.

Abadie je dodao da odluka Panasonica neće uticati na sastav sadašnjeg vodstva, trenutnu vlasničku strukturu ili istragu unutrašnjih informacija.

Uprava Nadzorni odbor Gorenja tvrde da ova odluka neće uticati na ciljeve i razvoj Gorenje Grupe.

Profesor s ljubljanskog Ekonomskog fakulteta, dr Janez Prašnikar, kazao je list Dnevnik da je Panasonic proučavao Gorenje prije svega u smislu strateškog uticaja u Evropi i po njegovom mišljenju Japanci su se odlučili da u Evropi neće proširivati svoje proizvodne kapacitete.

Dogovor između uprave i japanskog koncerna o obavljanju due diligencea je snažno odjeknuo u javnosti. Informacije o njemu Gorenje je objavilo 25. jula, ali se ubrzo ispostavilo da je uprava objavljivanje odgodila. Prvi čovjek Gorenja Franjo Bobinac, između ostalog, o due diligenceu je pet dana prije javne objave obavijestio premijera Mira Cerara.

U nekim medijima, to je pobudilo pitanja o tome ko je imao povlaštene informacije i da li je imao koristi od njih. Curenje internih informacija iz Gorenja pod istragom je slovena;kog Nacionalnog ureda za istrage.

Panasonic je 2013. ušao u Gorenje, a do sada je u velenjskom proizvođaču bijele tehnike stekao 10,74 posto udjela, nakon što je prošle godine kupio 1,2 posto društva. Tako još uvijek ostaje jedan od tri najveća dioničara Gorenja.

Indikator

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *