Na Wall Streetu indeksi skočili nakon Trumpove pobjede

Dodajte komentar
Wall Street

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi skočili više od 1 posto, nakon velikog preokreta u kojem su nadoknadili prvobitne oštre gubitke izazvane neočekivanom pobjedom Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Dow Jones skočio je 1,40 posto, na 18.589 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,11 posto, na 2.163 boda, a Nasdaq indeks 1,11 posto, na 5.251 bod.

Početak srijede nije nagovještavao takav razvoj događaja jer je rano ujutro, nakon neočekivane pobjede Donalda Trumpa u trci za Bijelu kuću, terminski S&P 500 indeks pao 5 posto. Finansijska tržišta šokirala je pobjeda Trumpa jer su navijala za Hillary Clinton, koju smatraju političarkom status-quoa, dok bi pobjeda Trumpa mogla izazvati nesigurnost po ekonomske politike. No, kasnije su se gubici terminskih indeksa ublažili jer su prve Trumpove poruke nakon pobjede bile balansirane, što je podstaklo nadu da je njegova oštra retorika bila samo dio predizborne kampanje.

Na kraju su svi najvažniji indeksi na Wall Streetu dan završili na dobitku većem od 1 posto, a najviše su porasle cijene dionica u sektorima za koje se smatra da će profitirati od Trumpove pobjede. Tako su u zdravstvenom sektoru cijene prosječno porasle više od 3 posto jer je nakon Trumpove pobjede manje izgledno da će se u SAD-u mijenjati praksa određivanja cijena lijekova. Clinton je, naime, u predizbornoj kampanji tvrdila da su cijene lijekova previsoke i da bi ih trebalo korigirati. Više od 3 posto skočile su i cijene dionica u finansijskom sektoru jer je Trump u predizbornoj kampanji najavljivao popuštanje restrikcija za banke. S druge strane, cijene u nekretninskom sektoru pale su juče 2,3, a u komunalnom više od 3 posto.

“Sve što je Trump pomenuo tokom predizborne kampanje, svaka industrija na koju se osvrnuo, bilo u povoljnom ili nepovoljnom kontekstu, juče je zabilježila velike pomake”, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Na smirivanje tržišta ukazuje i pad VIX indeksa ‘straha’ Čikaške berze opcija za 23 posto, što je njegov najveći dnevni pad od juna. U srijedu rano ujutro taj je indeks skočio 40 posto. Pad VIX indeksa pokazuje da ulagači manje osiguravaju svoje portfolije od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

Osim velikih oscilacija indeksa, na burno trgovanje ukazuje i veliki obim. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 11,7 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7 milijardi. I na evropskim su berzama, nakon početnog pada, cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,0 posto, na 6.911 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,56 posto, na 10.646 bodova, a pariški CAC 1,49 posto, na 4.543 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *