Dolar stabilno prema korpi valuta

Dodajte komentar

Dolar je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima, dan nakon objave pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, ojačao prema japanskom jenu i kineskom juanu, dok je prema korpi valuta ostao više-manje stabilan.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, iznosio je 98,540 bodova, što znači da je više-manje nepromijenjen u poređenju sa završetkom trgovanja dan ranije. U prekonoćnom trgovanju u jednom je trenutku dostigao 98,704 boda, najviši nivo od 28. oktobra, odskočivši s niskih nivoa na koje se nakratko spustio nakon objave pobjede Trumpa.

Dolar je pak prema jenu u jednom trenutku poskočio na najviši nivo u tri i po mjeseca od 105,95 jena, dok je juan oslabio prema dolaru zbog bojazni da bi predsjednik Trump mogao preduzeti protekcionističke mjere koje je najavljivao u kampanji. U takvom se svijetlu njime trgovalo po gotovo 6,82 juana za dolar.

Euro je skliznuo na 1,0892 dolara, što znači da je oslabio 0,14 posto prema dolaru u poređenju s prethodnim zatvaranjem trgovanja.

Australijski se dolar donekle ipak stabilizovao nakon većih gubitaka u jučerašnjem trgovanju, proizišlim iz straha od mogućeg ostvarenja protekcionističkih mjera najavljivanih tokom Trumpove predizborne kampanje i njihovih posljedica za Kinu. U četvrtak je prema američkom imenjaku ojačao više od jedan posto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *