MAKSIMOVIĆ: Aukcija obveznica biće uspješna, vjerovatni kupci komercijalne banke i štediše

Dodajte komentar

Odlukom Vlade Crne Gore o emisiji državnih obveznica, na Montenegroberzi u ponedjeljak 14. i utorak 15. novembra biće održana aukcija za prodaju državnih obveznica. Sredstva prikupljenja iz navedene emisije koristiće se za obezbjeđivanje sredstava za finansiranje budžeta Crne Gore za tekuću godinu. Ukupni iznos emisije je 100.000.000 eura a na ponudi će se naći 10.000 obveznica pojedinačne nominalne vrijednosti od 10.000 eura Rok dospijeća ove hartije od vrijednosti je četiri godine i one nose godišnju fiksnu kamatnu stopu u iznosu od 4%. Država će budućim vlasnicima obveznica godišnje plaćati kamatu dok će se po dospijeću u novembru 2020. godine isplatiti glavnica.

U skladu sa Pravilima Montenegroberze i Rasporedom trgovanja, u ponedjeljak će sa unosom prodajnog naloga od strane Ministarstva finansija, članovi Berze – brokerske kuće od 10 časova imati mogućnosti da za račun svojih klijenata unose kupovne naloge.

Uneseni kupovni nalozi će se moći izmijeniti sve do 12 časova, kada dolazi do otvaranja tržišta i zaključenja transakcija. U slučaju da ne dođe do realizacije cjelokupnog iznosa namijenjenog za prodaju (10.000 obveznica), trgovina – zaključenje transakcija može se obaviti i u utorak 15. novembra u vremenskom periodu od 09:30 do 14:00 časova.

Kako se mogu kupiti obveznice

Zaključenje transakcija će se obavljati putem članova Montenegroberze AD Podgorica – brokerskih kuća. Na toj osnovi zainteresovani privredni subjekti i građani mogu kupovati državne obveznice posredstvom brokerskih kuća koje posluju na Montenegroberzi. Spisak i kontakt članova Berze dostupni su na linku:  http://mnse.me/code/navigate.asp?Id=874.

Zaključenje transakcija se može obaviti i posredstvom banaka, koje imaju dozvolu i licencu za obavljanje kastodi poslova na crnogorskom tržištu kapitala. Pregled ovlašćenih kastodi banaka i njihovi kontakti mogu se vidjeti na linku: http://mnse.me/code/navigate.asp?Id=876. S tim u vezi, potencijalni ulagači, potrebno je da imaju potpisan klijentski ugovor sa bankom ili brokerskom kućom i da tom prilikom potvrde/potpišu nalog za kupovinu obveznica.

Bezrizične hartije od vrijednosti

Državne obveznice, po teoriji predstavljaju „bezrizične“ dužničke hartije od vrijednosti, pa možemo reći da su namijenjene za ulaganjeprije svega investitorima koji imaju malu sklonost ka riziku. S tim u vezi možemo očekivati da institucionalni investitori poput komercijalnih banaka i osiguravajućih kuća u značajnoj mjeri pokažu sklonost ka investiranju u navedene hartije od vrijednosti.

Hiperlikvidnost bankarskog sektora u Crnoj Gori sigurno da nam uliva optimizam u pogledu agregiranja tražnje. Ulaganje u državne obveznice može biti interesantno i sektoru stanovništva kojem državne obveznice predstavljaju alternativni finansijski instrument u odnosu na štednju u bankama.

Dio štednje preusmjeriti na kupovinu obveznica

Kamata po kojoj je planirano da dođe do zaduženja pruža dobru alternativu pasivnoj kamati na oročene depozite, te uzimajući u obzir da je iznos depozita oko 2,86 milijardi eura,očekujemo da se dio štednje stanovništva preusmjeri u kupovinu obveznica. Treba imati u vidu i da je prednost ulaganja u obveznice izražena u trenucima kada su subjektu potrebna likvidna novčana sredstva.

Kod većine ugovora o depozitu, sa razročavanjem prije vremena gubi se „zarađena“ kamata do momenta razročenja, dok se kod obveznica kroz prodaju na sekundarnom tržištu dobija pripadajuća – zarađena kamata.

Ovom prilikom važno je napomenuti da su vlasnici državnih obveznica pri prodaji na sekundarnom tržištu izloženi cjenovnom riziku – cijeni koja će se u budućem periodu formirati na Berzi. U slučaju rasta cijene navedenog instrumenta (koji je uslovljen padom kamatnih stopa i prinosa do dospijeća), prodaja donosi investitoru pored prihoda od kamate i profit po osnovu kapitalne dobiti.

Na toj osnovi cijena državnih obveznica, odnosno državnog duga u najboljoj mjeri odražava povjerenje investitora u funkcionisanje nacionalne ekonomije.

planTrenutna situacija uliva optimizam

Trenutna situacija na tržištu nam uliva dovoljno optimizma, te očekujemo da će navedena aukcija državnih obveznica biti uspješna i da će doći do realizacije cjelokupnog planiranog zaduženja. Sa uspješnom emisijom obveznica, kao „bezrizičnog“ finansijkog instrumenta, dugoročno bi se stvorili uslovi za vraćanje povjerenja u tržište kapitala.

Pozitivno iskustvo u ulaganju u državne obveznice uz ostvarivanje manjih iznosa prinosa, pospješilo bi investitore sklonije ka riziku da se okrenu i „rizičnijim“ hartijama od vrijednosti. Siguran sam da bi u postupak prikupljanja kapitala na tržištu, krenuli i ostali privredni subjekti, te da bi Berza uspjela da „oživi“ ulogu koja joj pripada u pogledu mjesta na kojem dolazi do prikupljanja kapitala.

Autor: Gojko Maksimović, izvršni direktor Montenegroberze

Izvor: Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *