Guverner CBCG primio rukovodstvo Zapad banke AD Podgorica

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore, dr Radoje Žugić, sa saradnicima, sastao se danas sa predsjednikom Odbora direktora Zapad banke AD Podgorica, Vladimirom Morokhovskim i glavnim izvršnim direktorom Mladenom Rabrenovićem.

Guverner Žugić je u uvodnom izlaganju istakao da je CBCG  otvorena za stalnu i intenzivnu komunikaciju sa bankama, sa ciljem ostvarivanja zajedničkih interesa, posebno u dijelu snaženja bankarskog sistema i održanja finansijske stabilnosti. Rezultati snaženja bankarskog sistema se prevashodno reflektuju kroz konstantno smanjenje nivoa loših kredita i smanjenje kamatnih stopa, kao neophodnog uslova za snaženje realne ekonomije.

Predsjednik Odbora direktora Morokhovski je istakao da su osnovni ciljevi Zapad banke kvalitetna aktiva i kreditni portfolio, uz kontinuitet ulaganja i kreditiranja u Crnoj Gori. Napomenuo je da u ovom trenutku 90% kreditnog portfolija čine crnogorski krediti, sa intencijom daljeg rasta u sledećoj i narednim godinama. Morokhovski je obavijestio guvernera Žugića da će Zapad banka prvu godinu poslovanja zaokružiti sa pozitivnim poslovnim rezultatom i sa značajnom aktivom ostvarenom u kratkom periodu. Predočeni su razvojni planovi Zapad banke i najavljena nova ulaganja kroz subordinirani zajam i povećanje kapitala od oko milion eura u ovoj godini, čime će ova banka biti još značajnije kapitalizovana.

Guverner Žugić je izrazio zadovoljstvo predočenim razvojnim planom koji uključuje dalji rast banke, te posebno istakao da CBCG vodi proaktivnu politiku čiji je cilj dobro kapitalizovan, zdrav i održiv bankarski sistem. Najavljen je nastavak intenzivne saradnje na operativnom nivou i puna podrška planiranim aktivnostima Zapad banke u mjeri ingerencija i nadležnosti CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *